Начало / Статии / Статии - Индонезия

Улун Дану Бератан - главният воден храм в Бали

Автор

/

Една от най-красивите страни на остров Бали са неговите храмове. Разположени в зелени градини или сред водни лабиринти и езера, те са място, където можете да разберете защо балийците са толкова спокойни и усмихнати хора.

Ако имате ограничено време на острова и можете да видите само няколко храма, Улун Дану Бератан непременно трябва да е сред тях. Той е главният воден храм на остров Бали, посветен на богинята на реките и езерата Деви Дану.

Улун Дану Бератан е построен през 1633 г. и вече близо четири столетия се издига величествено на брега на езерото Бератан. Когато нивото на водата се вдигне заради проливните дъждове, храмът изглежда сякаш плава насред езерото - наистина впечатляваща гледка.

В Бали хиндуистките храмове се наричат “пура” и представляват открити пространства, които са оградени от стени. Комплексът се състои от пет храма, а откритото пространство е разделено на три двора. Най-вътрешният е мястото, където са разположени светилищата и където се извършват религиозните ритуали.

Вторият е символичен преход от святото към човешкото - той е място за съхранение на религиозните предмети и за приготвяне на храната, която се поднася като дар на божествата.

Най-външният двор е най-профанно място, където има беседки за почивка и където се провеждат различни фестивали.

Самите храмове имат покриви на няколко нива, като броят на нивата зависи от това колко важно е божеството, на което е посветен храмът (но винаги са нечетен брой).

Любопитно е, че при комплекса Улун Дану Бератан има и будистка ступа. Подобно съжителство на хиндуизъм и будизъм не е често срещано, но е знак за религиозна хармония, на който си заслужава да обърнете специално внимание.

Самото езеро Бератан предлага възможности за спокойно прекарано време сред природата, които могат да запълнят цял ден и да направят пътуването до тук пълноценно преживяване. В Бератан можете да плавате с водно колело или да наемете лодка. Ако не ви се влиза във водата, можете да ловите риба от брега или да хапнете в ресторанта, където има и малък детски кът.

Как да стигнете до Улун Дану Бератан: Комплексът се намира на около 50 км от столицата на острова Денпасар. На място има паркинг за моторчета и коли.  

Вижте актуални оферти за екзотично пътуване до Бали!

 

>
21 януари 2021 г.

Тагове

екзотика

плажове

острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти