Начало / Статии / Статии - Индонезия

Галунган – празникът на духовете и доброто в Бали

Автор

/

Ето какво трябва да знаете за местния празник Галунган в Бали, един от най-важните на острова

Остров Бали не е просто райски плажове и неземни залези. Достатъчно е да надзърнете малко под повърхността, за да видите и преживеете животът такъв, какъвто го живеят балинезийците. В хармония с природата, в хармония с боговете и в хармония с хората. Дори си имат израз за този начин на живот - „Три Хита Карана“, в превод „трите причини на благоденствието“.

Но да се върнем на Галунган. Това е един от главните хиндуистки празници на остров Бали, по време на който се чества победата на доброто (дарма) над злото (адарма). Датата е подижна като маймунка, тъй като се изчислява според 210-дневния балинезийски календар. Обикновено се пада два пъти по време на нашата григорианска година.

По време на десетдневните чествания на Галунган се смята, че духовете на предците се връщат на Земята, за да се видят с близките си. Слизат и всички балинезийски богове.

Улиците са обрамчени с дълги бамбукови пръчки, украсени с млади листа от кокосови палми най-отгоре. Това е една от най-впечатляващите гледки, които могат да ви посрещнат на острова, ако имате щастието да пристигнете точно по време на този фестивал.

Най-важният ден се пада винаги в сряда. Тогава местните обличат най-хубавите си дрехи, посещават храмовете и отиват на гости на семействата си.

Последният ден от Галунган се нарича Кунинган. Тогава духовете на предците напускат земята до следващото си идване. В този ден се колят свине и се приготвят традиционни оризови сладкиши.

За тържествата на Кунинган се правят специални „пенжор” (penjor) – дълги бамбукови пръчки с извити краища и украсени с палмови листа, ориз, царевица и други, които ще видите навсякъде.:

Поставят се от дясната страна на всеки дом и символизират добрата реколта (както и майсторството на мъжа в семейството, който е изработил съответния пенжор).

Предстоящи дати на Галунган: 30 май 2018 г., 26 декември 2018 г., 24 юли 2019 г., 19 февруари 2020 г., 16 септември 2020 г.

Вижте и най-добрите ни оферти за почивки на остров Бали!

>
25 май 2018 г.

Тагове

екзотика

острови

традиции

празници

Забележителности наоколо

Избрани оферти