Начало / Статии / Статии - Индонезия

Свещеният Храм на майката в Бали - Пура Бесаки

Автор

/

За разлика от останалата част на предимно мюсюлманска Индонезия, остров Бали е населен предимно от хиндуисти (над 90%). Докато сте на острова, ще видите много храмове и светилища, но най-важният, най-посещаваният и най-грандиозният е така нареченият Храм на майката или Пура Бесаки.

Разположен на около 1000 метра надморска височина на склоновете на най-високата планина на остров Бали, Агунг, храмът е всъщност комплекс от над 80 свещени сгради, коя от коя по-красиви. Не е случайно избрано и мястото за строежа му - огледайте се наоколо и очите ви ще се изпълнят с гледки на оризови тераси, бистри потоци и извисяващи се към небето - все неща, които ще ви накарат да вярвате в божественото и мистичното.

Три са най-важните храмове в Пура Бесаки - един, посветен на бог Шива, унищожителя, друг - на Брахма, създателя, и трети - на Вишну, пазителя. Освен тях има многобройни други светилища и по-малки храмове, които можете да посетите, но много остават затворени за любопитните туристи и пазят свещената си територия само за вярващите хиндуисти.

За балинезийците посещението на Пура Бесаки е равнозначно на поклонническо пътуване, нещо като Камино де Сантяго за католиците. Само че вместо стотици километри път имате стотици стъпала за изкачване. Всяко стълбище води до различен храм с различен ранг и функции.

Храмът на майката се намира в село Бесаки (или Бесаких, Besakih), за което се смята, че съществува на това място от повече от хилядолетие. Името на планината Агунг пък се превежда като Великата планина - от една страна, защото е най-високата и най-свещената на острова, а от друга, вероятно и заради факта, че това всъщност е действащ вулкан, който местните са решили, че заслужава да бъде третиран с уважение. Вулканът изригва сравнително рядко, веднъж или два пъти в столетие. При последното изригване през 1963 г. лавата минала покрай храма, като нанесла само минимални щети на комплекса. За местните това бил недвусмислен знак, че боговете пазят изграденото в тяхна чест свещено място, както ще пазят и вярващите.

Полезна информация: При посещението на Пура Бесаки трябва да сте прилично облечени, с дълги дрехи, саронг и саш. Мястото е пълно с туристи, както и с лъжливи екскурзоводи, продавачи на джунджурии и джебчии. На място можете да наемете саронг и саш, а ако решите да си купите традиционните дрехи, не забравяйте да се пазарите.

Виж още: 

Почивка в Тайланд

Почивка на остров Пукет

Почивка във Виетнам

>
22 март 2021 г.

Тагове

екзотика

острови

храмове

Забележителности наоколо

Избрани оферти