Начало / Статии / Статии - Италия

Менфи, Сицилия - вино и църква в скалите

Автор

/

Менфи не е сред звездите на Сицилия, нищо чудно изобщо да не сте чували за него, но е от градчетата, които носят непринудения чар на острова. Има си древна крепост, легенди за вино (и наистина добро вино), както и изкопана в скалите църква на няколко века. Плажът е на по-малко от 3 км, където пък е пълно със спокойни хотелски комплекси. Какво още бихте могли да искате?

Подобно на много италиански градчета, главната улица на Менфи се казва Корсо Гарибалди. Тя ще ви отведе до централния площад Виторио Емануеле, където се издига гордостта и мястото за срещи във всяко населено място на Ботуша - главната катедрала. Тази е сравнително млада, тъй като унищожителното земетресение от 1968 г. срива до основи оригиналната от 18-и век. 

Същото бедствие е причина от двете кули на средновековната крепост Бургимилузо да е останала само една, също възстановена от руините. Крепостта е използвана от местните благородници по време на ловните им експедиции - била е нещо като ловна хижа в бляскав стил.

Макар историческите факти да не успяват да го потвърдят недвусмислено, легендите обявяват Менфи за наследник на древния град Иникон, сицилианска винарска легенда, чиято божествена напитка е била прочута от древни времена. Виното от Менфи и до днес си струва вниманието ви, особено по време на фестивала, посветен на него, който се провежда в края на юни.

Всички местни производители отварят врати, чува се звук от отваряне на коркови тапи, свири музика на живо, а от десетките щандове за храна може (или по-скоро ще ви е трудно) да си изберете специалитети от сицилианската кухня. Цялата околност на Менфи е хълм след хълм, покрити с лозя - докъдето погледът ви стига. Можете да наемете кола и просто да шофирате без посока, да спирате за снимки и да пълните очите си с красиви пейзажи.

Можете и да си изберете един от плажовете съвсем близо до Менфи - повече от 12 км ивица с бели пясъци се простира от Порто Пало до Сан Марко. Водата е прозрачна и дори в най-оживените летни месеци можете да си намерите парченце див плаж само за вас.

Има и достатъчно плажове с шезлонги, чадъри и заведения, а повечето от тях имат син флаг, гаранция за тяхното качество.

Ако сте в района на Менфи, не пропускайте да видите и скалната църква Санта Маргарета. Византийски монаси издълбали две помещения в меката скала, изградили два олтара и покрили стените с красиви фрески, изрисувани през 13-и век и запазени до днес. 

От всичко написано дотук, стана ясно: сицилианците умеят да се радват на красотата и живота и да поливат тази радост с хубаво вино. Проверете лично в Менфи.

>>> Виж актуалните оферти за Сицилия! >>>

>
23 март 2021 г.

Тагове

винен туризъм

море

острови

плажове

Сицилия

Забележителности наоколо

Избрани оферти