Начало / Статии / Статии - Италия

Сицилия - от свещеното до светското

Автор

/

Забележителното културно разнообразие на Сицилия е резултатът от двайсет и пет века бурна история и няма друг град в Европа, в който да личат следите на толкова цивилизации и да са преминали толкова вълни завоеватели, както Палермо. Най-вълнуващият прозорец към това уникално наследство е катедралата „Санта Мария ла Нуова“ от ХІІ в. в близкото Монреале.

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Изградена от златист сицилиански камък от крал Вилхелм ІІ върху планинско възвишение, гледащо към неговата разпръсната столица, катедралата съчетава марокански и нормански стил и е прочута заради безподобните многоцветни мозайки, които прославят всеки сантиметър от пространството на стените.

Повечето от историите от Стария и Новия Завет, които вероятно сте чували, са изобразени тук,  драматично онагледени с множество човешки и животински фигури. Един огромен, величествен Христос Пантократор гледа замислен в централната абсида.

От изпълнената с благовонен дим вътрешност и нейните 6000 м2 излезте на ослепителното слънце край също толкова прочутите галерии с колони на съседния бенедиктински манастир. Никоя от 216-те стройни колони не прилича на друга, а тишината е нарушавана само от пръските на един фонтан,  напомнящ за древна Арабия.

Запазете близкоизточната илюзия с екскурзия до „Ла Вукирия“, най-големия пазар в Сицилия. Неговите препълнени с хора улички, напомнящи за арабските пазари, са още едно напомняне, че от Сицилия само „един скок и си извън Европа“, както пише Д. Х. Лорънс.

Ла Вукирия е не само за пазаруване – това е ярък, жив спектакъл, пълен с викове, крясъци, убеждаване от търговци и песни за техните стоки, съперничещи си по гръмогласност и сквернословие – ако местният говорим език не е разбираем (няма друг като него на света), чужденците ще уловят сравненията на сочните нарове с части от женската анатомия.

Може да похапнете, докато се разхождате (ако обичате сандвичи, пълни с шкембе, козя карантия и тънко нарязан на ивици далак), или просто да се поддадете на упоителните аромати от солен октопод до аншоа и пресен джоджен, босилек, шафран, каперси и риган.

Тъй като това е остров, очаквайте внушителни изложби на риби и неясно какви морски създания, а от вътрешностите на магазините гордо се показват окачени на ченгел кози, с непокътнати вътрешности, доказателство за тяхната преснота. И кой да знае, че има толкова много различни видове маслини?

Катедралата „Санта Мария ла Нуова“
Адрес: Piazza Guglielmo il Buono, Monreale (8 км югозападно от Палермо).

„Ла Вукирия“ (La Vucciria): южно от площада и църквата „Сан Доменико“ (Chiesa di San Domenico).
Кога: понеделник-събота.
Най-добро време: най-оживено е сутрин.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Сицилия!

Вижте още: 

Почивка в Палермо

Почивка в Катания

>
16 ноември 2022 г.

Тагове

кулинарен туризъм

културен туризъм

летен туризъм

острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти