Начало / Статии / Статии - Италия

Седжеста - пейзаж от Древна Гърция в Сицилия

Автор

/

Ако пътувате в Сицилия по шосето от Палермо за Трапани, в един момент ще се зачудите дали не халюцинирате. Край пътя се мярва перфектно запазен древногръцки храм? Да, не халюцинирате. Това е храмът в Седжеста.

Храмът в Седжеста изглежда така, сякаш е построен вчера и вероятно е един от най-добре запазените в света. Дорийският храм се намира на около 75 км от Палермо и макар да прилича на гръцки, всъщност е построен от елимците – коренното население на остров Сицилия, построило не само Седжеста, но и древният град Ериче.

Има основание да се смята обаче, че древногръцките колонизатори имат пръст в построяването на храма. Той е издигнат около 430 г. пр.Хр., дълъг е 61 м и е широк 26 м. Има 36 дорийски колони. Но няма покрив. Смята се, че хората така и не успели да довършат строежа заради вражески нашествия.

На съседен хълм, близо до храма в Седжеста, се издига полукръгъл театър, построен по същото време. В напи дни този театър се използва за поставяне на древногръцки постановки, провеждане на концерти и други събития. От храма до театъра можете да стигнете пеш, но ако разходката ви се струва изморителна, има и автобуси.

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Целият древен град Седжеста е превърнат в археологически парк, като храмът е черешката на тортата. Можете да видите и разкопки на други части от града. Най-удобно е да видите парка с кола, автобусите са нередовни и с неясно разписание.

Виж най-добрите оферти за пътуване до Сицилия!

Виж още: 

Почивка в Палермо

Почивка в Катания

Почивка в Чефалу

>
24 февруари 2021 г.

Тагове

археологически резервати

летен туризъм

любопитно

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти