Начало / Статии / Статии - Италия

Ски, спагети и вино в Италия

Автор

/

Когато става дума за ски, Италия предлага не само алпийски писти и спиращи дъха гледки към Мон Блан и Матерхорн. На остров Сицилия можете да се спуснете по склоновете на най-високия европейски вулкан Етна. А след уморителен ден на ските, няма нищо по-хубаво от това да отдадете дължимото на италианските кулинарни изкушения и изтънчени вина.

Ски в Италия

Ски в Пиемонте

Пиемонте (или Пиемонт на френски) е един от регионите в Италия, чието име идва от израза „В подножието на планината” (ai piedi del monte). Уникалното там е, че ще се спускате по пистите, по които се състезаваха скиорите от Зимните олимпийски игри в Торино 2006.

В Пиемонте има 53 ски курорта, разположени по алпийските склонове.  Една от най-популярните ски местности е Вал ди Суза, където освен на 1500 км писти, включително и за начинаещи, можете да се насладите на нощно каране по осветени писти. Не по-малко популярен курорт е Сестриере със своите 146  писти и 92 лифта. До 2006 г. Сестриере е притежание на прочутата фамилия Фиат (същите, с автомобилите), която го основава през 1937 г.  Сестриере е част от ски областта „Виа Латеа” (Млечен път), дълга 400 км и включваща курорти в Италия и Франция.

Само на около 80 км от Торино се намира Праджелато, който е част от съоръженията от зимната олимпиада. Освен спускането по пистите, популярно там е и карането на ски в пресечена местност. Курортът се намира в долината Кизоне, където можете да откриете и многобройни спокойни местенца, без тълпи от хиляди скиори.


Ски в подножието на Матерхорн

Близо до швейцарската граница и швейцарския курорт Цермат в подножието на Матерхорн (на италиански Монте Червиния) се намира селцето Червиния. В негоще откриете една от най-дългите писти в света – 20 км. Заради голямата надморска височина и обилните снеговалежи, пистите са подходящи за каране почти целогодишно, като най-подходящи са за скиори със средно ниво на умения. Най-високите части на пистите са на 3480 м.

Ако не сте се изморили достатъчно от ските, можете да популвате в един от двата закрити басейна или да покарате кънки на ледената пързалка с естествен лед. Ако наемете водач, можете да направите преход в планината от Червиния до Цермат в Швейцария.

Изглед към Мон Блан

В подножието на Мон Блан се намира популярният италиански курорт Курмайер, който предлага спираща дъха гледка към алпийския първенец.  От другата страна на границата се намира френският Шамони, до който можете да направите еднодневна екскурзия с автомобил или автобус.
Центърът на Курмайер е запазил до голяма степен уютния изглед на алпийско селце, като предлага симпатични магазинчета и добри ресторанти. Пистите са подходящи за скиори на средно ниво, а по-напредналите могат да преминат границата с Франция. Според споразумение между Италия и Франция държавната граница минава през най-високата точка на Мон Блан, а до върха можете да се изкачите с лифт.

Доломити

Доломитите в Северна Италия се намират близо до границата с Австрия. Комплексът Доломити Суперски включва 12 курорта. В Кортина  (1224 – 3248 м) ще откриете отлични условия за начинаещи скиори и сноубордисти, освен пистите за по-напреднали.  Вестник „Дейли Телеграф” препоръча Кортина като една от най-добрите зони за планински трекинг в пресечена местност. Сред възможните маршрути са 30 км покрай стара железопътна линия или по-предизвикателното 10-километрово пътешествие „Пасо тре крочи” (Пътят на трите кръста). Кортина предлага и условия за спускане с шейни, пързаляне с кънки, хокей на лед. Като цяло е един от скъпите италиански ски курорти.

Ски по склоновете на вулкана Етна

Карането на ски по склоновете на най-високия вулкан в Европа – Етна на остров Сицилия -  е екзотично изживяване. В ясен ден от върха му се вижда морето, а докато се спускате, от кратера на вулкана излизат газ и пари. Част от ски съоръженията са унищожени от предишни изригвания на Етна, последното през 2002 г.

Основните ски курорти на Етна са два – на южния склон се намира селцето Рифуджо Сапиенца, а на северния –Лингуальоса. Понякога през зимата снегът натрупва по няколко метра, но като цяло поддържането на писти и съоръжения по склоновете на вулкан не е лесна работа, затова се подгответе за по-високи цени.

Докато сте в Сицилия, не пропускайте да опитате уникалната сицилианска кухня, която доста се различава от типично италианската.

>
17 декември 2010 г.

Тагове

зимен туризъм

ски дестинации

Забележителности наоколо

Избрани оферти