Начало / Статии / Статии - Италия

Монреале (Сицилия) - градче с катедрала-звезда

Автор

/

Ако вече сте проучвали кои са най-красивите места на остров Сицилия, много вероятно е да сте попаднали на снимки на катедралата в Монреале. Градчето, кацнало на върха на хълм, се намира много близо до Палермо и е популярна дестинация за еднодневни екскурзии. И макар повечето посетители да идват само заради катедралата, Монреале има още жокери в ръкава си.

Но да започнем със звездата на градчето. Катедралата в Монреале е част от световното наследство на ЮНЕСКО заради невероятната си архитектура (микс от романска, норманска, класическа и арабска стилистика) и византийските златни мозайки, които я красят отвътре.

Струва си да отделите повече време и да разгледате подробно библейските сцени в катедралата - общо над 6000 квадратни метра. Освен моменти от Библията (Адам и Ева, унищожението на Содом и Гомор, сцени от живота на Христос) и библейски лица, са изобразени и светски фигури от времето на украсяването на храма начело с крал Вилхелм Втори на няколко места.

Цялата тази пищност е кралско решение на управляващия по това време Сицилианското кралство - крал Вилхелм Втори Добрия, чието царстване се смята за златен век в историята на Сицилия. С богато украсената катедралата той искал да демонстрира политическа и религиозна мощ, както и да надмине дядо си, който издигнал катедралата в Чефалу. Резултатът е останал почти непокътнат почти едно хилядолетие.

Не пропускайте и двора на съседния манастир с покритата колонада с над 200 колони - тук си личи увлечението на Вилхелм Втори по арабския стил. Една от колоните е украсена със злато и скъпоценни камъни, мозайки и лава, а на друга Вилхелм дава като подарък катедралата на Богородица. За да разберете колко педантично е подреден дворът с колонадата, трябва да го видите отвисоко. За тази цел се качете на терасата на катедралата (влиза от самата катедрала) за птичи поглед.

Това, че Монреале е построен на върха на хълм, означава, че вие имате десетки възможности за панорамни снимки отвисоко с гледки към Палермо, към долината Конка Д’Ора с безкрайните насаждения от маслини и портокали, към крайбрежието и към покривите на самия град Монреале. Разхождайте се из високите части на града и се наслаждавайте на неизвестността - кога следващата невероятно гледка ще се покаже между къщите. В ясен ден можете да видите чак Еолийските острови.

Разходете се около катедралата и по стръмните улички наоколо, където ще видите много калдъръм и старинни къщи. Ще попаднете и на ателиета на майстори на мозайка - традиционен занаят за Монреале, който се е съхранил с годините.

Полезна информация: До Монреале се стига много лесно с местния автобус 389 от Палермо (спира близо до Палацо дей Нормани в Палермо и стига за 20 минути). През деня градчето може да бъде претъпкано, но привечер тълпите се разреждат значително и Монреале става приятно и спокойно място, където да останете за вечеря.

Вижте актуални оферти за почивка или екскурзия в Италия!

>
19 август 2021 г.

Тагове

острови

романтични места

плажове

приказните острови

летен туризъм

катедрали

Забележителности наоколо

Избрани оферти