Начало / Статии / Статии - Италия

Долината на храмовете в Агридженто, Сицилия

Автор

/

Главната причина да дойдеш в Агридженто – наричан „най-хубавият от всички градове на смъртните“ от древногръцкия поет Пиндар – е да побродиш из Вале деи Темпли (Долината на храмовете), уникална редица от златистокаменни дорийски храмове покрай един дълъг хребет, обърнати към морето. Непременно трябва да бъде посетен и неговият първокласен археологически музей.

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Гърците, дошли за първи път в Сицилия през VІІІ пр.н.е., започват да изграждат тези храмове приблизително 300 години по-късно. Днес те са един от най-фотографираните образи на Сицилия и най-голямата концентрация на ранна гръцка архитектура извън Гърция.

Темпио дела Конкордия (Храмът на хармонията), изграден около 430 г. пр.н.е., е един от представителните паметници на елинския свят; с 34 външни колони, които все още са изправени, той е един от двата най-добре запазени гръцки храма в света.

Три пъти по-голям от него е гигантският Темпио ди Джове (Храмът на Зевс – чийто римски аналог е Юпитер, или Йове), третият по големина гръцки храм, изграждан някога. Археолозите смятат, че той е по-голям от базиликата „Св. Петър“ в Рим.

Долината при изгрев-слънце е особено впечатляваща, а вие може да я видите на спокойствие от стаи 205 или 206 на хотел „Вила Атена“, преобразувана вила от ХVІІІ в. с изключително разположение пряко срещу Храма на хармонията.

В началото на февруари ароматни бели бадемови цветчета покриват долината и заобикалящите я полета и градът насочва вниманието си към своя ежегоден фестивал на платформи, игри и марципан в какви ли не форми – от fichi d’India (вид кактуси) до лимони, които изглеждат достатъчно реални, за да бъдат изстискани.

Къде: Долината на храмовете: в югозападния край на Сицилия, 127 км южно от Палермо.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Сицилия!

Виж още: 

Почивка в Палермо

Почивка в Катания

Почивка в Чефалу

>
12 май 2016 г.

Тагове

археология

летен туризъм

руини

семеен туризъм

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти