Начало / Статии / Статии - Италия

Острови край Сицилия: Фавиняна, Леванцо и Маретимо (Егадски острови)

Автор

/

Идея за еднодневна екскурзия от остров Сицилия - Егадските острови са с бели плажове и яркосини води, сякаш пренесени директно от Карибите

Остров Леванцо

Сицилия е от онези места, които посещаваш веднъж в живота си... а след това още веднъж и още веднъж, и още веднъж… Сицилия е любов от пръв поглед и любов за цял живот. И като всяка любов, с всяка следваща среща, тя ти разкрива нови и нови причини, заради които да я обичаш.

Ако все още не сте открили точно тези три причини, е напълно възможно след още няколко реда да имате нови планове за следващото си посещение на острова: островите Фавиняна, Маретимо и Леванцо, известни като Егадските острови или просто Егади.

Егадските острови са три малки парченца суша, хвърлени в морето край бреговете на Трапани. Ако се качите на хълмовете над града, ще ги видите съвсем ясно заедно с двете миниатюрни островчета Формика и Мараоне, които се намират между Леванцо и Сицилия. На Егадските острови живеят общо по-малко от 5000 души, като повечето от тях се занимават с риболов.

Остров Леванцо

Леванцо е най-малкият от трите с площ едва 5 кв. км и малко над 400 жители, които живеят предимно в мъничкото пристанище на острова. Местните разказват, че при буря тук става наистина страшно, но в слънчевите летни дни няма да ви се тръгва от красивите плажове на Леванцо. Една популярна дестинация за плаж е заливът Минола.

Остров Фавиняна

Ако можете да видите Фавиняна от птичи поглед, формата му ще ви напомни на пеперуда, разперила криле. Той е най-голям от трите Егадски острова.

На Фавиняна се намира един от най-красивите плажове в района - Кала Роса (Calla Rossa). Може да прочетете за прозрачните сини води, през които идеално се вижда дъното, но никое описание не се доближава до усещането за друга реалност, което ще изпитате на място. Плажът няма пясък (на този остров почти липсват пясъчни плажове) и при влизане в морето ще трябва да преминете през скалисти участъци, така че е добра идея да си носите обувки за вода. За сметка на това гмуркането тук ще напълни очите и сърцето ви с радост.

На сушата също има какво да се прави - освен да се опитате да дегустирате всички вкусотии с риба тон, които се сервират в местните ресторантчета (риболовът на тон е традиционен за островите), може да разгледате и двореца Флорио.

Остров Маретимо

Маретимо е бил важна точка за наблюдение на морския трафик по линиите Италия - Африка и Италия - Испания още в римско време, затова тук била построена Каса Романа. Ако дойдете до Маретимо, разходете из уличките на едноименното селце, където се намира и пристанището. Дълги редици от бели къщи, чиито прозорци са с дървени капаци, боядисани в яркосиньо, а о брега - дълги редици от рибарски лодки. Спокойствие и релакс по италиански.

Как се стига: с лодка от пристанището в Трапани в северозападната част на остров Сицилия. Има и пакетни еднодневни екскурзии до островите.

Виж още: 

Почивка в Палермо

Почивка в Катания

Почивка в Чефалу

>>> Вижте тук актуалните оферти за почивка в Сицилия! >>>

>
12 юни 2019 г.

Тагове

летен туризъм

острови

плажове

приказните острови

романтични места

Сицилия

Забележителности наоколо

Избрани оферти