Начало / Статии / Статии - Гърция

Остров Парос: На гребена на вълната на Цикладите

Автор

/

Парос се намира в центъра на Цикладите и в арсенала си за пленяване на сърцата на посетителите има божествени пясъчни плажове, традиционни селца в бяло и синьо и пейзажи с планини и маслинови горички, които не можете да спрете да гледате.

Снимка: iStock by Getty Images

Островът е популярен не от вчера и главното му пристанище, град Парикия, от години е оживена спирка на почитателите на гръцките круизи. Тук от векове се добива мрамор, от който са създадени много прочути творби, включително статуята Венера Милоска. Микс от типично гръцко и космополитно, Парос е място за почивка, която се помни дълго.

На гребена на вълната

Югоизточното крайбрежие на Парос със златистите си пясъчни плажове и ветровете мелтеми е магнит за уиндсърфистите. На гребена на вълните могат да се видят както напълно начинаещи с инструктори от многобройните сърф училища, така и майстори на вятъра. Най-популярни сред сърфистите са плажовете Златен плаж и съседния Нов златен паж, както и Санта Мария. Пунта - пясъчната ивица, протягаща точно срещу съседа на Парос - Антипарос, е мястото, където се събират кайтсърфистите. 

Плажове на остров Парос

Ако плажовете, популярни сред уинд- и кайтсърфистите са твърде ветровити за вашия вкус, оставете югоизточното крайбрежие на търсачите на адреналин и събирайте тен на по-спокойните (поне откъм климат) Фарагас, Монастири и Колимбитрес. През лятото са пълни с хора, но ако отидете по-рано, ще успеете да си намерите място.

Цикладските селца

Снимка: iStock by Getty Images

Ако искате да се спасите от плажната лудница и да смените обстановката за малко, влезте във вътрешността на острова, където ви очакват очарователните традиционни цикладски селца, които направиха целия район толкова популярен сред туристите. Марписа, Подромос и Лефкес са абсолютни цикладски клишета в най-добрия смисъл на думата. Ослепително белите фасади на къщите контрастират на фона на яркосините врати и капаци на прозорците. Старинните византийски църкви и малките параклиси са оазиси на тишината, а по улиците на селцата през лятото можете да попаднете на всевъзможни фестивали, концерти и събития на открито, включително кулинарни фестивали.

Вижте най-добрите оферти за почивка в Гърция!

Най-добрата морска кухня

Снимка: iStock by Getty Images

Като стана дума за ядене, Парос е един от гръцките острови, които се славят с отличната си кулинарна сцена - прясна риба, морски деликатеси и дълги редици от таверни, в които е невъзможно да се отличи една като най-добра. Простотата и свежите съставки са тайната на острова, но ако искате да опитате нещо по-завъртяно, запазете си маса в ресторантите на луксозните хотелски комплекси, където в кухнята творят шеф готвачи на световно ниво.

Животът след залез

Някога малкото рибарско селце Науса днес е елегантен крайбрежен курорт, който се слави с ресторантите и баровете си, наредени край морето. Тук е едно от най-оживените места след залез, където можете да се оставите в ръцете на талантливите бармани, които ще открият точния коктейл за вас. С напредването на нощта музиката се усилва, а на многобройните тераси буквално над водата диджеите се грижат за ритъма на почивката на туристите. 

Хотели

След разширяването на летището на острова преди няколко години се появиха повече хотели от световни вериги, пипнати до най-малкия детайл бутикови места за настаняване и ресторанти, които предлагат повече от традиционната гръцка кухня. Парос е място на лукса, но без да стига до крайностите на Миконос.

Вижте най-добрите оферти за почивка в Гърция!

>
08 юни 2023 г.

Тагове

гръцки острови

романтични места

любопитно

плажове

море

острови

летен туризъм

кулинарен туризъм

кулинарни изкушения

лято

Забележителности наоколо

Избрани оферти