Начало / Статии / Статии - Русия

Мандроги: приказното дървено руско село

Автор

/

Тръгнете ли към Русия, едва ли ще решите да включите села в маршрута си, но след като веднъж научите за Мандроги, едва ли ще устоите да НЕ го включите.

Мандроги (с ударение на “а”) е включено в маршрутите на много круизи по трасето Москва - Санкт Петербург и това е най-лесният начин да го посетите. Резбованите фасади на къщите му се отразяват във водите на река Свир или са покрити с пухкав сняг (според сезона, в който ги посетите), а покритите с камъни улички ще ви отвеждат от музей в музей, всеки посветен на различни руски занаяти.

Сред най-посещаваните е Музеят на водката с повече от 2500 вида водки от цялата страна. Ако ще влизате за дегустация, отдайте се на няколкодневен алкохолен пост преди това - тези водки не са предназначени за износ, така че единственият ви шанс да ги опитате, е тук.

Надникнете в арт работилниците, вижте как се плетат дантели, пробвайте тъкане или наблюдавайте резбоване на дърво от местни майстори, които са приветливи и с удоволствие разказват за всичко, което правят.

В работилниците за матрьошки можете да намерите сувенири за всеки джоб, както и да получите автограф лично от авторите. Това не са масово произвежданите еднотипни сувенири, а истински уникати. Една от художничките, например, използва за модел на матрьошките си, лицето на майка си, която също често се намира в ателието.

В Мандроги има дори малък зоокът с местни растения и животни, както и ферма за пъдпъдъци.

Няколко от традиционните къщи се отдават под наем, има и хотел за тези, които искат не просто да се разходят из Мандроги, а да се събудят с песента на птиците, кацнали на резбованата им веранда, и да изпият чая си преди да пристигнат следващите круизни кораби с туристи.

История в няколко реда

Селото е построено по времето, когато Петър Велики решава да премести столицата в Санкт Петербург (намира се на около 250 км от града). Оттогава до началото на Втората световна война Мандроги почти не се променя - рибарски дървени къщи, вятърни мелници, спокоен селски живот. Войната обаче го оставя в руини - от приказното село не е останал камък върху камък. След падането на комунистическия режим група бизнесмени решават да възвърнат старата слава на Мандроги и канят някои от най-добрите резбари в страната, за да възстановят невероятните орнаменти, с които било известно Мандроги.

Възкресеното село днес е известно като Горно Мандроги (Верхние Мандроги), за да се различава от унищожения си предшественик. Макар селото да е създадено специално за туристи (подобно на Етъра), това не отнема от очарованието му, защото си личи, че в създаването на всеки детайл тук са вложени любов и топлина.

Вижте актуалните оферти за пътуване в Русия!

>
30 октомври 2020 г.

Тагове

любопитно

семеен туризъм

забавления за деца

етнографски комплекси

занаяти

Забележителности наоколо

Избрани оферти