Начало / Статии / Статии - Германия

Музеите на Берлин - главен център на изкуството и културата

Автор

/


Когато някога разделеният главен град Берлин се сля сред суматохата на градско обновление, рядко виждано преди в европейската история, неговите неизчерпаемо богати колекции от произведения на изкуството бяха разместени, реорганизирани и прегрупирани.

Музеите, Берлин, Бранденбург, Германия

Преследвайки своята дълго лелеяна мечта да стане столицата на изкуството и културата не само на Германия, но и на Европа, инвеститори и държавата похарчиха толкова за музеи, колкото и за нови луксозни хотели и ексцентрични търговски центрове.

Най- впечатляващото събитие беше повторното обединяване през 1998 г. на музеят „Далем“ в Западен Берлин с музея „Боде“ в Източен, днес отново под един покрив в новата Картинна галерия (Gemaldegalerie am Kulturforum) в района Тиергартен. Сред над 170-те музея в Берлин тази несравнима компилация е единствена по рода си заради широтата и дълбочината на нейната колекция от картини от европейски майстори от ХІІІ–ХVІІІ в.

Цели двайсет платна от Рембранд оформят отделна галерия. Любителите на старинни предмети могат да прекарат дни в Острова на музеите (Museuminsel), сбор от пет музея, чийто магнит е Пергамонмузеум, построен изключително заради приютяването на колосалния Пергамонски олтар от ІІ в. пр.н.е. (древногръцки храм с 12 метра висока колонада и трийсет и седем стъпала, водещи към него), открит през 1864 г. и докаран тук през 1902 г. от Турция.

Египетският музей съхранява несравнимия бюст на Нефертити – чието име означава „красивата е тук“, – създаден преди 3000 години и изкопан през 1912 г. от немски археолози. Прибавете към това вълнуващия музей на съвременното изкуство „Хамбургер Банхоф“, приютен в една преобразена жп гара от ХІХ в. и едва ще сте почегъртали по повърхността на един най-забележителните в света прегледи на изкуството, от зората на човешката култура до днешния авангард, в град, който обещава да бъде витрината на страната през ХХІ в.

Къде: Берлин, Бранденбург, Германия
Най-добро време: целогодишно

Виж най-добрите оферти за пътуване до Берлин!

Виж още:

Екскурзия в Дрезден

Екскурзия в Прага

Екскурзия във Виена

>
09 юли 2015 г.

Тагове

галерии

любопитно

музеи

музеи на изящните изкуства

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти