Начало / Статии / Статии - Ирландия

Национален парк Гленвех - величествена пустош в най-северния край на острова

Автор

/

Дълбоко провинциален, изолиран, скалист и винаги спиращ дъха, Дънеголнай-северното графство на Ейре – има своя отличителна, на-върха-на-света атмосфера.

Неговите повече от 368 км ерозирана от морето, в по-голямата си част необитаема брегова ивица очертава северозападния ъгъл на Ейре, който е обърнат през откритото море към Исландия. Слийв Лийг, най-високите морски скали в Европа, са неговият драматичен акцент. Но като един микрокосмос на Ейре, той включва също обрасли с пирен бърда, торфени блата и най-стръмните планини на острова.

Кътче на Ейре, което автобусните кервани с тръгналите на пазар в Уотърфорд и туристите, запътили се да целуват камъка Бларни, никога не си отпускат време да посетят, независимият Дънегол все още се държи гордо за гелския, местния език на Ейре (тя е най-обширната област, в която той все още широко се ползва) и древните обичаи.

Дълбоко навътре в графството, далеч от неговата характерна брегова линия, е националният парк „Гленвех“, смятан за най-красивия в Ейре (понятието „национален парк“ е все още твърде ново за тази страна) и една от най-важните природни атракции в страната. Самият парк е затворен за транспортни средства, но един евтин автобус от Туристическия център осигурява разредени посещения до замъка Гленвех, построен през ХІХ в., чиито значими екзотични градини разцъфтяват под грижите на техния американски собственик, който ги подарява на ирландския народ през 1983 г. Отвъд 16-те декара култивирани градини с флора, докарана от Чили и Тасмания, Далечния изток и Хималаите, паркът постепенно се превръща в дива самотна прелест, която удивлява много посетители.

Къде: Дънегол, (222 км северозападно от Дъблин, 180 км западно от Белфаст), Ирландия
Най-добро време: от средата на март - ноември.
 

>
07 май 2012 г.

Тагове

замъци

национални паркове

природни паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти