Начало / Статии / Статии - Великобритания

Остров Ратлин - мечтана дестинация за орнитолози от цял свят

Автор

/

Стотици хиляди птици – именно за тях туристите идват тук, като се тълпят на откритата палуба на малкия ферибот, проправящ си път през развълнуваното море и водните пръски по 10-километровия си маршрут, който свързва континента при Валикасъл на северния бряг на Северна Ирландия с остров Ратлин.

Кайри, чистици, големи гагарки, сиви чайки и буревестници се събират тук и вдигат ужасен шум, докато кръжат над покритите с гуано крайбрежни скални площадки по западните брегове на острова. Тук Британското кралско общество за защита на птиците има специален Център за морските птици на Ратлин, кацнал на една скала на половината път нагоре към стария фар, наречен Уест Лайт. Пиренът и дребният жълт прещип придават есенен колорит на пасищата, намиращи се над скалите на Алтачъл Бей на северния бряг на острова. Оградите от суха каменна зидария са остатъци от практикуваното в миналото отглеждане на овце и телета.

Фериботната линия, обслужваща острова, стоварва туристите в сърповидното пристанище със спокойни води, защитено от два успоредни носа и стари хълмове с вулканичен произход на заден план. Тюлените идват тук да се припичат на слънце. От пристанището посетителите тръгват да разглеждат острова пеша, с велосипеди под наем или в минибусове. Тези, които тръгнат надясно от пристанището, ще стигнат до Източния фар, където се намира пещерата, в която според преданието през 1306 г. шотландският крал Робърт Брус наблюдавал как един паяк плете своята паяжина. Кралят избягал на острова при семейство Бисет, като преминал пролива на Ратлин, преследван от войските на английския владетел Едуард I. От Мъл ъв Кинтайър (Шотландия) до Ратлин има едва 24 км. След множество неуспешни опити онзи паяк най-сетне успял да оплете мрежата си, с което дал урок по търпение и постоянство на шотландския крал, което той използвал, за да стигне до победоносната битка при Банокбърн през 1314 г.

Приличащият на бумеранг остров Ратлин е най-северната точка на североизточните брегове на Ирландия, издадена в тясната врата към Ирландско море. В миналото тук са живели до хиляда души, но местоположението на острова винаги го е правило стратегическа цел в очите на завоевателите. Тук се е състояло първото викингско нападение на Ирландия (795 г.), завършило с разграбване и опожаряване на раннохристиянското селище, основано от светците Колумба и Комгал два века

по-рано. Крайната жестокост била характерна и за следващите такива нахлувания. След Банокбърн симпатизиращите на Англия в Ълстър взели реванш срещу клана Бисет, като ги лишили от земите им. През ХVI в. хегемония установили хората от рода Макдоналд, а през 1642 г. силите на Кембълови, стари врагове и съперници на Макдоналд, отново нападнали острова и хвърлили от отвесните крайбрежни скали десетки жени и деца. Трудно е да си представим, че в тези спокойни места, с които е известен днес островът, са ставали такива жестокости.

При хубаво време красивите гледки, които се откриват зад скулптираните брегове от вътрешността на острова, само подчертават неговото уединение. За Гуилелмо Маркони островът приличал на плаващ кораб и тук през 1898 г. той направил своите експерименти за радиосигнализация от сушата към плавателен съд в открито море. По-късно високите мачти на издигнатите край Баликасъл антени поставили начало на първата гражданска безжична телеграфна станция. През 1987 г. бизнесменът милионер Ричард Брансън за пореден път вкара остров Ратлин в списъка с рекорди, приземявайки се на него след първото в историята прелитане над Атлантическия океан с балон с горещ въздух. Днес сигналите за самонасочване са станали част от живота на острова.

Кога да отидете там: От май до края на юли е сезонът на гнездене на морските птици, както и най-натовареното с туристи време. Лятото тук свършва през септември.

На какво да обърнете внимание: На кайрите – най-атрактивните морски птици в Обединеното кралство. Те гнездят на острова от пролетта до началото на август. Най-подходящото време за тяхното наблюдение е началото на юни.

Полезни съвети: През активния сезон трябва предварително да си запазите билети за ферибота, особено през уикендите от май до септември. И не си забравяйте бинокъла.

Координати:  55° 17' с.ш./6° 11' з.д.

Площ:  13 кв. км

Статут: остров към Северна Ирландия, Обединеното кралство

Население: 70 души

Селище: Ратлин Харбър

Официален език: английски

Снимки: The Antrim Rambler

Повече любопитни факти за островите по света четете в илюстрирания пътеводител "Приказните острови" на издателство "Ciela".

>
13 август 2013 г.

Тагове

животни

острови

приказните острови

фериботи

Забележителности наоколо

Избрани оферти