Начало / Статии / Статии - Великобритания

Планините Морн - брулени хълмове

Автор

/

Станали прочути от традиционната ирландска балада в стиховете „Където планините Морн се спускат към морето“, тази открояваща се верига от гранитни планини е най-високата в Северна Ирландия.

Планините Морн, Ню Касъл, Северна Ирландия

В графство, в което иначе преобладават нежно зелените равнини и свързвано с последните години на Св. Патрик, компактните Морн са само около 11 км широки, с една дузина от петдесетте върха (наподобяващи „покрити с пръст картофи“, пише К. С. Луис) над 600 м.

Това т. нар. кралство Морн е заобиколено пръстеновидно с път, като през него има само още един. Мрежа от древни пътеки през откритите бърда и планински пасища, някога използвана от контрабандисти и овчари, го превръща в рай за любителите на разходки.

Насочете се за безопасно и относително лесно изкачване към най-високия връх на Морн, Слийв Донард (852 м), където, казват, при кристално ясен ден можете да видите всичките страни на Британските острови. Изкачването започва близо до Блъди Бридж северно от оживения крайбрежен град Нюкасъл.

За съзерцаване на Морн и тяхната брулена красота най-доброто място за отсядане е хотел „Слийв Донард“, с туристически пътеки, които започват от окосените ливади. Освен че предлага луксозни стаи с изглед и класическа ирландска кухня, викторианският, с червени тухли и кулички хотел е също отправна точка, избрана от тези, които идват от близо и далеч, за да играят на голф игрището от световна класа „Ройъл Каунти Даун“, до което може да се иде пеша.

Къде: Нюкасъл, Даун, Северна Ирландия
Най-добро време: май-септември. Фестивалът Морн за музика и танци, първата седмица на август в много местни
градове.

>
20 юли 2011 г.

Тагове

алпинизъм

алтернативен туризъм

планини

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти