Начало / Статии / Статии - Великобритания

Павираният път на великаните - природен шедьовър

Автор

/

„Когато светът е бил моделиран и оформен от безформения хаос – пише Уилям Такъри, – това място трябва да е останало настрана – останка от хаоса“. Пейзажът на Северна Ирландия има главна роля за привлекателността й, а малко атракции са толкова забележителни, колкото огромният, странен и удивителен Павиран път на великаните.

Павираният път на великаните, Бушмилс, Северна Ирландия

Сега под грижовната закрила на Националния фонд, тази маса от шестоъгълни структури покрай северния бряг на острова се състои от повече от 40 000 вулканични базалтови колони (всяка широка 30–60 см), създадени от вулканични изригвания преди около шест милиона години.

Нещата се променят значително от началото на ХVІІ в., когато пътешественици предприемат трудни и изморителни пътувания на коне до този див край на острова, с една спирка за пийване от уискито „Кингс“ в Бушмилс, най-старата дестилерия в света (лицензирана през 1608г., но с исторически данни за 1276г.).

Дестилационната е все още тук, но внимавайте с кехлибарения елексир днес, ако искате да поиграете на дама по тясно пакетираните формации от главно шестоъгълни каменни образувания (някои с четири-пет, други с до десет страни и достигащи височина 12 метра) или да се повозите бавно с кола покрай белведерите от стръмни скали, за да се удивите на Пътя отдалеч.

Ако днешните посетители са впечатлени от чудото на гледката, представете си как са отказвали да повярват на очите си древните ирландци, които приписват това геологично чудо на легендарния великан Фин Маккул. Легендарният ълстърски воин от ирландския мит е създал, както казват, Пътя като мост към своята любима на шотландския остров Стафа.

Къде: Бушмилс, (120 км северозападно от Белфаст), Антрим
Най-добро време: целогодишно

>
30 август 2011 г.

Тагове

вулкани

каменни структури

любопитно

острови

природни забележителности

скални образувания

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти