Начало / Статии / Статии - Италия

Непознатата Италия: Скалният град Капраника

Автор

/

Италия е мечта на милиони туристи по света, не са малко и тези, които всяка година посещават любимата си дестинация. Колкото повече от популярните места на Ботуша сте видели, толкова повече ви се иска да видите нещо не толкова посещавано.

Ако сте в Рим или околностите му и искате да се запознаете с една по-различна Италия, тръгнете към скалното градче Капраника.

Снимка: iStock by Getty Images

Къщите на Капраника са сякаш вградени в отвесните скали на планината Чимини и са надвиснали над древния път Виа Касия.

В историческия център на града се влиза през две старинни порти, разположени в двата му противоположни края. Повечето забележителности в Капраника се намират между тези порти и са старинни църкви. Не е нужно да влизате във всяка една. Това е от онези градове, в които най-добрият начин да бъдете туристи, е да скитате без цел и посока по кривите улички и да попивате невероятната атмосфера с всяка фибра на тялото си. По тези улици се е разхождал и поетът Франческо Петрарка, който често гостувал тук на меценатската фамилия Ангуилара.

Дворецът на Ангулиара също е сред забележителностите в старата част на Капраника.

Много от сградите, които ще видите, са от 16-и век - това е времето, в което градът е била в апогея си.

Заради чудесното си разположение в гора между две езера, Капраника е населена от векове. Знае се, че градчето е основано от етруските, предшествениците на римляните по италианските земи. През вековете е било под властта на различни феодали и племена, а през 1465 г. става населено място, подчинено и защитено от папата.

Ако искате да видите градът в празнично настроение, бъдете тук в първата неделя на септември, когато се отбелязва патронният празник на светеца покровител на града - Сан Теренциано. В града редовно се провеждат и кулинарни фестивали, по време на които можете да опитате и да си купите местни специалитети. Капраника е известна с производството си на лешници и с чудесните си сладкиши, направени с тях.

Снимка: iStock by Getty Images

За да стигнете до Капраника, можете да използвате автомобил или да се качите на влака от Рим за Витербо, който спира на 5 км от града. Капраника се намира на 60 км от Рим и на 30 км от Витербо.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Рим!

>
11 октомври 2023 г.

Тагове

любопитно

романтични места

стари градове

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти