Начало / Статии / Статии - Великобритания

Хайд парк - по нещо за всеки в сърцето на Лондон

Автор

/

Къде можете да видите дворец, тенис кортове и диви птици наведнъж? В лондонския Хайд парк разбира се. Като част от кралските паркове на Великобритания, Хайд парк се провеждат огромно разнообразие от събития. Всички те събрани на площ от 1,4 кв. км (два пъти по-малък от Борисовата градина в София)  в центъра на столицата Лондон.

Откъде започнало всичко?

Името на парка произлиза от английската дума “hyde”, която някога се използвала за мерна единица за площ, необходима за едно домакинство. За определен период от време паркът бил собственост на Уестминстърското абатство. През 16-и век крал Хенри III придобил земята и я превърнал в ловна зона. Оттогава станал известен като парк на сърните, а ловуването в него било привилегия само на краля и свитата му.

По-късно при управлението на Чарлз I, Хайд парк бил отворен за всички посетители. По време на чумната епидемия пък бил използван за временен военен лагер, както и за локация на множество дуели.

Легендата разказва, че една от алеите на парка е първият осветен път в града. Тя била използвана често от краля при пътуванията му до замъка Кенсингтън, намиращ се в южния край на парка. Била осветена, за да предпази краля от грабежи от разбойници.

За да придобие днешната си красота, паркът преминал през редица трансформации, които били извършени под зоркото око на Инспекторат по дърветата, горите парковете и лова. През 18-и век били изградени Кенсингтънските градини и мостът, който разделя езерата Дълга вода и Серпентайн.

Какво предлага паркът днес?

Хайд парк е популярен като средище за дебати. Англичани имат дълга история в ораторското изкуство и държат на свободата на словото, а Ъгъла на ораторите в парка е популярно място за това. Обичайно лондончани се събират там в неделя и всеки има право да изнася публични речи и да води дискусии.

Паркът е отличен и за спорт и движение. Можете да избирате между пешеходни разходки, тенис на корт, каране на велосипеди или лодки, а можете дори и да яздите кон. И всичко това, докато се наслаждавате на свежия въздух на открито.

Макар и идеален за почивка и разходка, Хайд парк предлага много повече атракции. През лятото можете да съберете слънчеви лъчи на плажа, разположен на южния бряг на езерото Серпентайн. А ако отидете в Лондон през декември, не пропускайте да посетите приказния фестивал “Зимна страна на чудесата”, който предлага коледен базар, каране на кънки и огромно виенско колело.

Паркът предлага забележителности на всяка крачка, включително и инсталацията “Мастаба” на Кристо, която може да се види до септември 2018 г..

Вижте списък с всички забележителности в Лондон.

Вижте всички оферти за пътуване до Лондон

>
12 юли 2018 г.

Тагове

градини

паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти