Начало / Статии / Статии - Великобритания

Виж инсталацията на Кристо Мастаба в Хайд парк в Лондон

Автор

/

7506 цветни варела върху платформа от пластмасови кубове, плаващи в езерото Серпетайн в Хайд парк. Световноизвестният художник от български произход Христо Явашев-Кристо представи шедьовъра си “Мастаба” в Лондон, Великобритания. Инсталацията, която е първият му подобен проект в Обединеното кралство, бе открита на 18 юни 2018 година.

Арт произведението е умалена версия на оригиналната идея от 1977 година на Кристо и неговата съпруга и креативен партньор Жан-Клод. Проектът им предвиждал изграждането на панел от 410 000 варела в Абу Даби, но оригиналната идея все още не е осъществена.  

Мозайката от цветове е вдъхновена от ислямската архитектура. Името “Мастаба” идва от арабски език и буквално означава “кална пейка”. Това представлявали гробници (подобни на пирамидите в Египет), но с равен покрив.

Инсталацията е с тегло 500 тона и заема 1% от площта на езерото Серпетайн в Хайд парк.

Това не е първият път, в който Кристо използва петролни варели в творбите си. През 1962 година създава “Желязната завеса”, която в своята същност била стена от варели на улица Висконти в Париж.

Една от най-популярните инсталации на авангардиста е Опаковането на Райхстага в Берлин от 1995 година. А “Плаващите кейове” в езерото Изео в Италия от 2016 година събра над 1,5 милиона посетители.

При представянето на “Мастаба” на 18 юни 2018 година художникът заяви: „Това е един много специален ден. Всеки може да интерпретира работата ми по свой начин. Способността да разсъждаваме е онова, което ни прави хора.“

"Мастаба" може да бъде видяна напълно безплатно до 23 септември 2018 година, а самият Кристо казва, че инсталацията няма собственик, а принадлежи на всички.

А тук вижте най-добрите ни оферти за екскурзии до Лондон.

>
29 юни 2018 г.

Тагове

изкуство

паркове

Кристо

Забележителности наоколо

Избрани оферти