Трявна

За града

Оферти

Статии

Трявна / Trqvna
Трявна (Tryavna) се намира Централна България, разположена е в северните склонове на Стара планина, в долината на Тревненската река. Градът възниква Възниква през втората половина на 12 век с името "Търнава". Трявна – средище на дърворезба, иконопис и самобитна архитектура – сама по себе си е музей. Къщите, църквите и улиците с чешми, площада с Часовниковата кула са запазили облика и духа от Възраждането. Посетителите на града могат да се насладят на уникатите от Тревненската художествена школа и на прекрасната природа. Интересни забележителности в града са: Даскаловата къща, където се помещава Музеят на резбарското изкуство, Музеят “Тревненска иконописна школа”, Часовниковата кула, „Славейкова къща”, "Райкова къща", църквата „Св. Архангел Михаил”. За любителите на спорта Трявна предлага два тенис-корта, площадка за мини-футбол, открит плувен басейн и редица други забавление като бадминтон, стрелба с лък и с въздушна пушка. В близост се намира природен парк „Българка”, където се намират природните феномени Виканата скала, Мъхнатите скали и Столища. В 7 км. от Трявна се намира курортното градче Плачковци, което е изходен пункт за пешеходни турове към Тревненския балкан. София - Трявна - 224 км. Пловдив - Трявна - 143 км. Варна - Трявна - 267 км.

Транспорт

От красивия балкански град  Трявна има  редовни автобусни линии до Габрово, Дряново, Плачковци, Велико Търното и други селища в района. Автогарата (ул. “Стара планина” № 2А, тел. 0677 4378) и жп гарата (тел. 0677 2510) са една до друга и се намират в северната част на града. Трявна е гара на главната жп линия Русе-Горня Оряховица.    

От столицата може да се използва  редовен автобусен транспорт до Велико Търново и  Горна Оряховица.    
                                                
Транспортни фирми предлагат трансфери, посрещания, обиколни турове и екскурзии до Трявна.

Заведения

В Трявна има много заведения  с добро обслужване, като например,  Балабановата къща, бар "Орфей”, където има  градина за малките с играчки и пързалка, Калинчевата  къща...

Балабановата къща се намира с  старинната част на град Трявна.  Разполага със 70 места закрита площ и 30 места в лятната градима. Предлага голямо разнообразие на  кулинарни  изкушения.

В града има много кафенета, симпатични ресторантчета и   механи, които предлагат автентична българска кухня.
 

Забележителности

Забележителностите в град Трявна са изключително много на брой. Градът е запазил своите възрожденски къщи, които му придават особена атмосфера. Старата част на града е обявена за архитектурен резерват с приблизително 140 паметника на културата. Забележителен пример за това са архитектурните ансабмли на площад Дядо Никола, на ул. П.Р.Славейков, ул. Петър Богданов.

Даскаловата къща  е уникална със своята архитектура, като днес е превърната в музей.
Районът е богат на забележителни възрожденски постройки. Тук са издигнати църкви, манастири, школи и занаятчийници. Много от старите къщи са превърнати в музеи, като например къщата на Ангел Кънчев и Славейковата къща, къщата музей на дядо Добри, както и Попангеловата къща.

Прочутата църква "Св. Архангел Михаил" е построена през 1819 г. Там  може да се видят уникалния резбован иконостас и владишкия трон. Ценна реликва е  надпрестолния кръст от палисандрово дърво с резбовани 12 библейски сюжета.
                                       
Изключителна е Даскаловата къща , в която се помещава Музеят на резбарското и зографското изкуство. Тук се намират двата великолепни дърворезбовани тавана, създадени от Димитър Ошанина и Иван Бочуковеца през 1808 г. след сключен облог. Музеят “Тревненска иконописна школа” съдържа над 160 икони. Църквата  “Св. Георги”  има забележителен иконостас, дело на майсторите Димитър Дейков и Никола Драгошинов

В “Школото” има  постоянни изложби, сред които се откроява дарението на световноизвестния български художник Димитър Казаков. Оригинални са експонатите в колекцията “Времеизмервателни уреди и техника от средновековието до края на XIX век”.

Туристите с интерес могат да видят часовниковата кула  на централния площад, горния мост , картинна галерия “Тотьо Гъбенски” в старинната Калинчева къща, където могат да се видят  500 картини, дарени от колекционера Гъбенски.  Има и постоянна изложба-дарение от скулптора Иван Колев.

Градът е чудесна отправна точка за много дестинации - Дряново, Дряновски манастир; Пещерата бачо Киро; Еко пътеките над манастира; Боженци и околните гори - прекрасно място за разходки; Габрово и Етъра, наблизо се намира и старопрестолния град Велико Търново.  
 

Събития

Всяка нечетна година на 26 и 27 май  в Трявна се провеждат Славейкови дни, включващи разнообразни културни прояви. Градът е домакин и на единствения в страната Международен пленер по дървопластика “Облог в Трявна”, провеждан ежегодно.

Според легендата преди 200 години точно на 6-ти май в Даскаловата къща се сключва облогът между майстора Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца за направата на резбовани тавани. Двамата работили в продължение на 6 месеца като никой от тях не знаел какво прави другият. На Димитровден всички ахнали от красивите резбовани слънца на таваните в Даскаловата къща, изработени от участниците в облога. Този облог се смята за първия художествен конкурс в страната. По тази легенда Рачо Стоянов написва драмата „Майстори”.                                 

Хубаво е и,  че една от  традициите  на Трявна  т.н. „Битова вечер” е на път да бъде възобновена, а заедно с нея и любовта към родното огнище и българщината. Всъщност, традиционния някога „Богоявленски бал” бил истинско събитие за града. Години по-късно екипът от млади и предприемчиви хора възражда традицията, вдъхновена от родния фолклор, макар и не на обичайната дата, но затова пък - на обичайното място - днешния комплекс „Бръшлян”. „Балът на годината” или т.н. „Битова вечер” с национални костюми  е  съпътствана от богата фолклорна програма, тревненско меню, много игри, викторини и приятни изненади...

Забележителности около Трявна

Избрани оферти