Начало / Статии / Статии - Дания

Остров Фюнен - родното място на Ханс Кристиан Андерсен

Автор

/

 

Остров Фюнен е известен на света като родното място на Ханс Кристиан Андерсен. Творчеството на Андерсен (вероятно най-уважаваният разказвач на приказки в света) – включително любими класически приказки като Палечка и Грозното пате – е по-превеждано и четено от всяко друго, с изключение на Библията и трудовете на Карл Маркс, а неговата малка русалка е най-разпознаваемият образ на Копенхаген в света.

Одензе, родният му град, е третият по големина град в Дания. С очарователен средновековен център, той привлича любители на приказките от всички краища на света. Роден през 1805 г. в семейството на местен обущар и перачка, и двамата неграмотни, Андерсен е бил заклет пътешественик, чиито очукани куфари са изложени в музея, присъединен към неговата родна къща,както и пожарникарското въже, без което той не тръгвал никъде,провесвайки го от своя хотелски прозорец. Туристите могат да видят оригиналните ръкописи (служителите тук очакват връщането на „Новите дрехи на краля“, който изчезна преди няколко години) и писма до неговия близък приятел Чарлс Дикенс.

Отделете време и за наслаждаване на островните пасторални природни красоти,изпъстрени с ферми със сламени покриви, овощни градини, господарски къщи и странноприемници, наречени кро. 

Къде: 156 км западно от Копенхаген. Един 18-километров окачен мост свързва
Копенхаген, върху остров Зеланд, с Фюнен.
Кога: всеки ден от средата на юни-август. Четвъртък-неделя
през зимата.
Най-добро време: през юли има представления три пъти дневно, периодично и на английски.

>
15 февруари 2010 г.

Тагове

видео

острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти