Начало / Статии / Статии - Дания

Тайнствени европейски градчета и селца (II част)

Автор

/

Тисвилделейе, Дания

Вземете влакче от Копенхаген до Тисвилделейе (Tisvildeleje). Така ще преживеете едно интересно пътуване из Дания, ще се наслаждавате на невероятни предградия, непокътнати местности и гъсти гори. Ще разберете, че пътуването определено си струва още щом стъпите в  Тисвилделейе. Плажът Kattegat Strait е едно от местата, които трябва да посетите. Обърнете внимание на сламените покриви на вилите и дюните, които допълват напълно гледката. Може би сте си мислили, че Дания не може да ви предостави незабравими мигове на морското крайбрежие – посетете  Тисвилделейе и ще промените мнението си изцяло.

За да стигнете до  Тисвилделейе вземете влакчето S на север от Копенхаген и се прехвърлете на Хилерьод.

Арилд, Швеция

Въпреки, че Арилд (Arild) може да се похвали със красотата  на природата си, той е най – забележителното място сътворено от човешка ръка. Това рибарско селище се намира на полуостров в Югозападна Швеция. През 1980г. Ларс Вилкс започва създаването на интересно дървено здание в залива в подножието на хълма в града. Полицията се опитала да осуети това начинание, но други артисти застанали зад него. Днес, подобната на кулите Ват в Лос Анджелис структура, е популярна забележителност.

Пътувайки от Копенхаген ще ви отнеме около 2 часа път с кола и плаване с ферибот.

Славонице, Чехия

Славонице (Slavonice) е исторически град, който принадлежи на ренесанса. Има данни, че е основан в далечния XII век. През 1989г. градът е бил убежище на различни артисти и грънчари. Славонице има два площада и къщи с библейски графити от периода на ренесанса. Неговата красота и уменията на праотците му ще го превърнат в дестинация на много поклонници и почитатели.

Славонице е разположен на два часа път с кола на юг от Прага.

Посетете тунелите на Славонице, които датират от XII век.

Сейнт Мауес, Англия

Сейнт Мауес (St. Mawes) е идеалното място за семейна почивка. Селцето има два прекрасни плажа от двете страни на пристанището. Забавления определено не липсват. В това отдалечено местенце ще видите рибарите, които продават своя улов на пристанището, а след това ще се срещнете с тях в местните заведения, където разпускат като пият бира и играят любимата си игра – снукър. Когато сте в Сейнт Мауес обърнете внимание на замъка на града, който е местна забележителност.

Сейнт Мауес се намира на пет часа път с кола югозападно от Лондон.

Сейнт Жениес, Франция

Дордон, където се намира Сейнт Жениес (St.-Geniès), е дом на така предпочитаните черен дроб и трюфели. През пазарните дни на малкото френско селце хората, които пазаруват са натоварени с огромни кошници. Те се възползват обикновено от предлагащите се на пазара вкусни храни. За да се насладите изцяло на френската кухня и френските вина посетете замъка, който е превърнат в хотел с ресторант. Готвачът ще ви накара да се чувствате като богове с неговите ястия.

Сейнт Жениес се намира на два часа път от Бордо по автомагистрала А89.

Най – добрият начин да обиколите мястото и да се насладите на всичко около вас е да си наемете велосипед.

Кардамили, Гърция

Кардамили (Kardamili) ще ви отнесе в света на белите плажове и гористите планини. Разположено е в региона Мани. Тук ще можете да опитате традиционни гръцки ястия, докато отпивате от чашата си с узо. Гостоприемността на хората е искрена и по много. Опитайте автентичните гръцки салати и мусаката им. Ще се влюбите в това малко селце.

За да стигнете до Кардамили, тръгнете от Атина и след около три часа пътуване на юг по Пелопонес ще стигнете региона Мани.

Уластрет, Испания

Уластрет (Ullastret) е името на очарователно малко селце и на археологическа забележителност, разположена на 2км от селото. Последната се намира на тучен хълм и е била обитавана в периода от VII в.пр.Хр. до XVII век, когато хората мистериозно се изнасят оттам. Къщите на археологическа забележителност са запазени много. Селцето Уластрет е наистина завладяващо. Има кафене на главния площад, от който може да се види тъмницата на северозападната кула. Селцето е обградено с крепостни стени.

Уластрет се намира на 138км североизточно от Барселона и на 32км източно от Жирона.

Това, което ще остане в съзнанието ви завинаги е полет с балон при залез слънце. Ще бъдете очаровани.

Хал ин Тирол, Австрия

10 – минутно пътешествие с влакче от Инсбрук ще ви отведе в един средновековен и по – различен свят. Хал ин Тирол (Hall in Tirol) е основан през 1303г. и се е запазил непокътнат през годините благодарение на крайбрежната улица и богатството на солни и рудни мини в района. Това, което отличава Хал ин Тирол от останалите средновековни градчета е заобикалящата го природа, а именно планината Алпи, в която има множество пешеходни и ски писти.

Хал ин Тирол се намира на 20 минути път с кола от Инсбрук.

Когува, Естония

Разположеното на остров Муху селце Когува (Koguva) е било шведска феодална територия в миналото. Била е разпространена търговията с риби и овце. Именно поради тези причини селцето е останало непокътнато и до днес. Посетителите му могат да зърнат диви кози, лисици, елени, а през пролетта могат да видят и мигриращите лебеди. Интерес представляват и 23 – те вида орхидеи, които се намират на хълма Ююгу.

За да стигнете до остров Муху е необходимо да вземете ферибот от Витсу за Куиватсу.

През юли в близкото селище Наутсе се провежда джаз фестивал.

Плиос, Русия

Плиос (Plios) е малък и почти непознат град, който лежи на бреговете на река Волга. Основан е през XII век и е познат като едно наистина живописно място. Много художници и творци са се опитвали да претворят красотата му. Тук можете да се отдадете на разходка или пикник из великолепната му природа или да посещавате музеите на града. Може да се практикува още риболов, разходка с лодка или да дегустирате водка.

Ако тръгнете с кола от Москва ще ви отнеме около четири часа в посока североизток.

Вискри, Румъния

Вискри (Viscri) се намира в областта Брашов и е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Забележителностите, които не бива да се пропускат там са крепостната църква, която се счита за най – старата в Трансилвания. Има данни, че е построена през XIII век. Интересен е още саксонският музей, който също е разположен в крепостта. Природата около селцето е непокътната, което може да ви предразположи към един приятен пикник в гората. Тук ще се почувствате в друг свят, по – различен и по – спокоен от този, в който се намирате.

За да стигнете до Вискри е необходимо да карате около 4 часа посока северозапад от Букурещ.

Котор, Черна гора

През есента мъгли се разстилат над залива на Котор (Kotor) и са толкова гъсти, че не може да се види нищо. Това обаче не спира богатите европейци да прииждат и да си купуват къщички тук за да могат да си починат от забързаното си ежедневие. Тъмнокосите, зеленооки хора от черните планини ще ви нагостят в ресторантите си с вкусното черногорско задушено месо. Плажовете все още не са пренаселени и е спокойно, но това няма да продължава задълго, тъй като хората оценяват красотата на това местенце, а почитателите му се увеличават с всеки изминал ден.

Котор се намира на около 80км от столицата на Черна гора – Подгорица.

Виж актуалните оферти за пътуване до Дания!

>
05 май 2010 г.

Тагове

романтични места

селски туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти