Начало / Статии / Статии - Дания

Роскилде - разходка из датската история в една бивша кралска столица

Автор

/

Някога религиозен център и кралската столица на Дания до 1455 г., разположеният край фиорд Роскилде наскоро отбеляза своята 1000-годишнина и юбилейната атмосфера все още се усеща.

Най-забележителната сграда в града е неговата готическа катедрала от ХІІІ в., един вид Уестминстърското абатство на Дания. Тук са погребани трийсет и осем датски крале, чиито кралски мраморни алабастрови гробници отразяват сменящите се с времето стилове.

Наслаждаващ се векове наред на процъфтяване като търговски център, Роскилде никога не е губил своята идентичност на прелестен и приятен град, на който кралете дълго време отдават своите предпочитания. Той е оживяван от присъствието на много студенти, а един голям колоритен пазар все още преобразява града всяка сряда и събота.

Най-добрият музей на викингски кораби в страната „Викингескибсхален“ излага пет идеално запазени дълги кораба, открити и възстановени през 1957 г. Датиращи приблизително от 1000 г., те вероятно са потънали във фиорда Роскилде, за да спрат навлизането на вражески кораби. Струва си да се качите на стария дървен параход, който отплава от Роскилде за круиз из този прелестен фиорд. За четири дни в края на юни или началото на юли една международна тълпа от двайсет и няколко годишни се стича в Роскилде за най-големия в Северна Европа рок-фестивал по време на който над 100 състава свирят на седем места из старинния град.

Къде: Роскилде, Дания

Най-добро време: юни - август

>
01 август 2012 г.

Тагове

градове

катедрали

културен туризъм

летен туризъм

музеи

музикални събития

скандинавия

Забележителности наоколо

Избрани оферти