Начало / Статии / Статии - Дания

Забележителности в Копенхаген

Автор

/

Малката Русалка - символа на Копенхаген

Тя е една от най-сниманите жени в света.

Ханс Кристиян Андерсен е написал приказка за нея, Дисни продуцират филм, а Копенхаген ще ви покаже бронзова статуя, която е създадена в нейна чест от Едвард Ериксен.

Статуята продължава да е една от най-популярните забележителности в Копенхаген въпреки не особено внушителните си размери на живо.

От 60-те години насам статуята на Малката Русалка е преживяла немалко - многократно е заливана с боя, части от нея са отрязвани, използвана е като платно за политически протести, но винаги след това е възстановявана.

Има няколко нейни копия, но най-сполучливо е копието, намиращо се на пристанището на града.

Адрес: статуята се намира на скала във водата при крайбрежната улица Langelinie. 

Градините Тиволи

Тиволи (Tivoli Gardens) е един от най – старите увеселителни паркове в света, от който лъхат традиции и история. Въпреки това иновациите са на почит и разцъфтяват, както цветята разцъфтяват в градината. Местните се забавляват в него и го посещават толкова често, колкото и туристите. Това е място, където се срещат всички от сериозни бизнесмени до млади купонджии или възрастни двойки.

В Тиволи можете да се пуснете на главозамайващо скоростно влакче или да се отпуснете в малка лодка, люлееща се на водната повърхност. Тиволи ще задоволи всяка ваша прищявка. Косата ви ще настръхне от модерните забавления. Ще почувствате уникалното въздействие на градините. Ако разхождайки се по алеята на градината, дочуете звуците на рок концерт или усетите аромата на току що изпечените вафлени чашки за сладолед ще усетите и истинското лято в Копенхаген. Когато наближават Коледа и Хелоуин градините се превръщат в перфектното място за прануване. Отвсякъде се надничат тиквени глави или коледни свещици.


Дворецът Амалиенборг в Копенхаген

Амалиенборг (Amalienborg Palace) е кралски замък, който няма кули. Това е мястото, където кралицата на Дания прекарва зимата. Също там се намира и балконът, от който се произнасят тържествените обръщения към народа. Въпреки че замъкът е основната резиденция на кралското семейство, посетителите имат възможност да посетят някои от стаите, които не се ползват ежедневно.

Историята на дворец Амалиенборг

Амалиенбург е кръстен на кралица Софи Амали, която поръчала построяването му. През 1689 г. замъкът изгорял до основи. Само градината останала непокътната до 1748 г., когато бил създаден Фредерикщаден (градът на Фредерик). Този нов квартал бил построен по случай 300-годишнината на кралското семейство Олденбург. Отначало зданията на замъка били използвани от благородниците, но след като замъкът Кристиансборг изгаря, Амалиенсборг се превръща в основна кралска резиденция.

Днес можете да посетите два от четирите двореца: двореца на Кристиян VIII, който отчасти се използва като музей на кралското семейство Глюксбург и двореца на Кристиян VII, който бил често използван за срещи на кралицата с посетителите. В средата на дворцовият площад има статуя на Фредерик V на кон.

Националният музей в Копенхаген

В националният музей (National Museum) деца и възрастни могат да се потопят в историята на датското кралство, в замъка, построен за крал Фредерик V през 1746 г. - замъка Фредериксборг.

Пътуване във времето

Основното изложение на националния музей можете да видите за около един следобед. Ще преминете от езическата мистика на праисторическото време до днешния датски живот.

Можете да видите балсамираното тяло на младо момиче, което разказва за изминалите дни. Тук ще имате възможността също да проследите управлението на първата жена, която седнала на трона – кралица Маргарет I, която обединява скандинавските страни. Друга възможност е да послушате речите на датския индустриален  магнат и активист Георг Брандес.

Понякога в националния музей има временни изложби на екзотични и чуждестранни страни от Гренландия до Латинска Америка. За хората, които не разполагат с много време, има съкратена обиколка, в която можете сами да обиколите около 10 000 артефакта само за около час. Специално за децата има създаден детски музей с дубликати на различни исторически предмети и облекла.

Националната галерия в Копенхаген

Датската национална галерия (National Gallery) е единственото място, където можете да намерите западно изкуство на около 700 години и културна история под един покрив.

Когато посетите галерията, ще имате възможността да сравните класическото, модерното и съвременното изкуство. Ще се видите и усетите разликата между старото и новото. Самият музей се разполага в две здания, който са свързани с стъклен коридор.

Визуалното изкуство е многостранно концепция, в която ще бъдете въвлечени и самите вие. От класически маслени картини, исторически медни съдове до арт инсталации, всичко това ще видите в галерията. В галерията има и временни изложби, чрез които можете да разберете по-добре изкуството (или пък да осъзнаете, че изобщо не го разбирате).

Докато трупате визуални впечатления, може да огладнеете. Спокойно, там има и кафене, където ще имате възможност да заситите своя глад.

Улица Стрьогет - пешеходното сърце на Копенхаген

Стрьогет (Strøget) е най-дългата пешеходна улица в света, а около нея е концентрирана шопинг зоната на Копенхаген. Там има изобилие от магазини – от нискобюджетни вериги до световноизвестни марки. Дължината на улицата е малко повече от километър като покрива периметъра от площада на кметството до Kongens Nytorv.

Шопинг по Стрьогет

Стрьогет е известен именно с възможностите за шопинг, които предлага. На нея ще намерите магазини на световни марки като Прада, Черути, Шанел и много други. Ако пък бюджетът ви е ограничен, се насочете към площада на кметството, където дрехите са на по-ниски цени.

Турове по каналите на Копенхаген

Организираните турове по старите канали на града са едно от заниманията в Копенхаген, които за нищо на света не бива да пропускате. Лодките ще ви разведат из стария град и ще имате възможността да разгледате повечето от забележителностите.

Туровете с лодки обикновено продължават около час. Можете да се качите и на водно автобусче, на което няма екскурзовод и сами ще трябва да определяте кога и къде да слизате.

Кръглата кула (Рундетаарн) в Копенхаген

Кръглата кула (Рундетаарн / Rundetaarn) е една от най-старите функциониращи обсерватории в Европа и звездите тук се наблюдават още от 1642 г.

От построяването на кулата, Дания добила известност с астрономичните си постижения благодарение на астронома Тихо Брахе. След смъртта му неговото дело било продължено. Днес кулата се използва от любители астрономи и множеството й посетители.

Обсерваторията има и външна платформа, от която се открива великолепна гледка към част от Копенхаген. За да стигнете дотам, трябва да минете по спиралообразен коридор, който е дълъг около 250 м и се стеснява към върха. 

Замъкът Кронборг

Замъкът Кронборг (Kronborg Castle) в Елсинор е един от най – важните ренесансови замъци на Северна Европа. Популяризиран по целия свят от творбата „Хамлет“ на Шекспир, той е и най – известният замък в Дания, и се посещава от около 200 000 датчани и други туристи.

В наши дни замъкът е музей, в който възрастните определено има какво да видят. Около 1580г. крал Фредерик II поръчал гоблени, на които били изобразени датски крале. Днес те са изложени за една от стените на замъка. Децата също ще бъдат очаровани от брошурата на Кронборг, която ще ги забавлява с различни пъзели и загадки, свързани със замъка. Величието на балната зала без съмнение ще впечатли и малки  и големи, друга интересна възможност е да се посети подземния затвор на замъка, където ще срещнете националния герой Холгер Данске. Легендата разказва, че кралството е заплашвано от врагове, каменната фигура ма Холгер Данске ще се превърне в човек и ще защити бащината земя.

Музей за модерно изкуство Луизиана в Копенхаген

Тръгнете по един от най-живописните пътища в Зеландия на север от Копенхаген към този изключителен музей, разположен в поразително красиво място на „датската Ривиера“. От откриването му през 1958 г. музеят „Луизиана“ събира в едно изкуство, природа и архитектура в съвършена хармония.

Неговите високо оценявани експозиции на модерни класици от епохата след Втората световна война, както и на (понякога противоречиви) авангардисти, са изложени в просторните, с обилна естествена светлина зали, които въплъщават самата същина на датския модернизъм.

Не по-малко впечатляваща е неговата постоянна изложба, включваща обширна колекция от крехки скулптури на Алберто Джакомети и творби на Пикасо, Френсис Бейкън и Георг Базелиц.

Искрящите води на протока Йоресунд, който отделя Дания от съседна Швеция, се съревновават за вашето внимание от всеки прозорец, а градината със скулптури се гордее с работи на художници като Алигзандър Колдър, Хенри Мур и Жан Арп.

Произходът на името на музея е също любопитен – първоначалният владелец на мястото се е женил три пъти, все за жена на име Луиза.

Най-добро време: концерти камерна музика през юли и август.

А тук са най-добрите ни оферти за екскурзии до Копенхаген.

 

>
15 юни 2010 г.

Тагове

паметници

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти