Начало / Статии / Статии - Дания

Аерьоскьобинг - надникване в традиционния моряшки начин на живот

Автор

/

Хората от относително свободния от стрес Копенхаген отиват да разпускат във Фюнен; за да се махнат наистина от всичко, те ходят в Аерьо, остров близо до сушата, с красиви като картинка села, вълнообразно разположени хълмове и ферми като цветни петна между тях.

Аерьоскьобинг, Аерьо, Дания

Това е един популярен ветроходен център южно от остров Фюнен, който е заобиколен от девет по-малки острова, повечето частна собственост. Скромният живот в Аерьо се върти около напомнящия за моряшкия живот, идеално съхранен Аерьоскьобинг, пазарно средище през ХІV в., който процъфтява като град на морски капитани в края на ХVІІ в.  Времето тук минава предимно в разглеждане на неговите магазинчета и калдъръмени улички, край които се редят очарователни фахверкови къщи, украсени с кръвен здравец и дантелени пердета.

Макар оживен и обитаван, Аерьоскьобинг е исторически град, единственият в Дания, който е изцяло под закрила. Датчаните са нация от велосипедисти и карането на колело, естествено, е популярно както в Аерьо, така и на Фюнен, където над 930 км маркирани велосипедни алеи кръстосват изящните кривини на островната топография.

Пустите селски пътища на Аерьо, понякога с едно платно, лъкатушат покрай стари вятърни мелници и къщи със сламени покриви, чиито изрисувани, декоративни врати са уникални за острова. През последните две седмици на юли, един малък, но известен музикален фестивал внася значимо оживление, изтиквайки Аерьоскьобинг в ХХІ в., пък макар и само за няколко летни следобеда.

Къде: 74 км южно от Одензе, главния град на Фюнен, Аерьо, Дания
Най-добро време: целогодишно

Виж най-актуалните оферти за пътуване в Дания!

Виж още:

Екскурзия в Швеция

Екскурзия в Норвегия

Ексксурзия в Амстердам

>
29 ноември 2011 г.

Тагове

любопитно

планини

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти