Начало / Статии / Статии - Дания

Забележителности в Копенхаген

Автор

/

Посещение на завода на Карслберг

„Вероятно най-добрата бира в света“ - това е слогана на бирата Карлсберг и можете да подобрите знанията си в света на тази известна бира, ако отидете на тур из посетителския център (Visit Carlsberg) в завода на Карлсберг в Копенхаген.

Пивоварната на Карлсберг е основана през 1847 г. от Дж.К. Якобсен и превръща марката във важна част от датските и международните бизнес дейности. Той генерално се намесва в културния и социалния живот на Дания. Той е въвлечен в реконструкцията на замъка Фредериксборг, където в  музея за природна история можете да проследите историята на Дания.

Друг проект, в който Дж.К. Якобсен е оставил следа, е ботаническата градина на Копенхаген. Всъщност зелената къща е отчасти по негов проект, който бил  вдъхновен от английския кристален дворец.

В самия посетителски център можете да се включите в бирена дегустация, историческа обиколка или да пояздите коне. 

Адрес: Gamle Carlsberg Vej 11. Има безплатен автобус, метро и градски автобуси, с които можете да стигнете до посетителския център в завода на Карлсберг, както и да походите около час от централната жп гара в Копенхаген. 

Работно време и цени на билети: Ползвате отстъпка, ако си купите билет онлайн. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на посетителския център: www.visitcarlsberg.com

Пристанището Нюхавн в Копенхаген

Нюхавн (Nyhavn, среща се и погрешно като Нихавн) е едно от най-подходящите места за срещи в Копенхаген в наши дни, като в същото време е и атракция с историческо значение.

В миналото там са акостирали кораби от целия свят и моряците, клубовете, проститутките и веселбите са оставили своята следа.

Пристанището Нюхавн и старите къщи, които са приютявали търговци и са били публични домове, днес са реставрирани и помещават ресторанти.

Нюхавн има специфичен датски чар. Всеки ден там ви осигурява забавления. На пристанището можете да намерите заведения с фолклорна или джаз музика. Ако ви е интересно, разгледайте старите дървени лодки и средновековната архитектура на кея. Нюхавн е и началната точка на всички турове по каналите на Копенхаген.

Кристияния - хипи зоната на Копенхаген

Кристияния (среща се и като Кристиания или Християния, на английски Christiania) е хипи регионът в Копенхаген и без съмнение е една от най-големите туристически атракции в Дания. Въпреки че е обичана от много, тази област е била обект на разгорещени дебати относно либералното отношение към наркотиците и анархистките тенденции. В крайна сметка Християния е една противоположност на Копенхаген.

Кристияния датира от 1971 г., когато група хипита и социалисти окупирали няколко стари военни бараки в квартала Християнхавн. Днес голяма част от някогашното население все още живее там, а обстановката определено е като през 70-те години.

Има много интересни и различни къщи като форма и цвят, например прочутата бананова къща. Те са украсени по уникален начин, а местата за хранене изобилстват. Въпреки очарованието на Кристияния, не оставайте там след залез слънце. Може да се чувствате малко некомфортно.

Съвети: Кристияния е зона, толерантна към марихуаната и можете да я купите навсякъде. Все пак имайте предвид, че това е незаконно и от време на полицията прави проверки и ще ви глоби, ако ви хване с марихуана. На твърдите наркотици не се гледа добре дори и в хипи зоната, така че дори не се и опитвайте да питате.

Как да стигнете до Кристияния: Кристияния е зона без автомобили, затова отидете дотам или с колело под наем, или с метро до станция Christianshavn. Друг вариант е автобус 9А, който минава през централната жп гара на Копенхаген и спира точно пред входа на Кристияния (движи се начесто през деня). 

Музея за модерно изкуство Аркен в Копенхаген

Музеят за модерно изкуство Аркен (Museum of Modern Art Arken) е разположен на 15 км южно от Копенхаген. Сградата на музея наподобява кораб, който е заседнал в пясъка на няколко метра от морето. Когато влезете в зданието-кораб, ще ви обгради светлина и миниатюри, които украсяват и допълват модерното и съвременното изкуство.

Аркен отваря врати през 1996 г. Като част от план за засилване на културния имидж на областта на юг от Копенхаген. Там можете да видите произведения на изкуството след 1945 г. В музея има изложби на най-добрите модернистични художници заедно с тези на нови и млади таланти. Аркен е разположен между пристанището и дълъг пясъчен плаж, така че ще можете да си направите освежаваща разходка из района. Музеят има и кафене.

Адрес: Skovvej 100

Работно време и цени на билети: Затворен е в понеделник. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.arken.dk

Увеселителен парк Бакен край Копенхаген

Бакен (Bakken) е един от най-старите увеселителни паркове в света. Той датира от 1583 г. И оттогава е едно от най-популярните места за почивка на хората от Копенхаген.

Разположен сред зеленина, точно извън Копенхаген, увеселителният парк днес е прекрасен пример за датската култура.

Бакен е предпочитаната дестинация на работната класа на Копенхаген, които могат да си позволят пътуване до парка, който е със свободен вход.

Бакен почита своите традиции и днес всяка атракция принадлежи на различен собственик. Паркът разполага с около 100 атракциона, 39 ресторанта и 16 други места за хранене. Истинско и неподправено разнообразие.

АдресDyrehavevej 62

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на парка: www.bakken.dk

Операта в Копенхаген

Новата опера (Opera House) в Копенхаген дълго е обект на разгорещени спорове. През август 2000 г. фондацията на Мак-Кинли Мьолер, известен индустриален магнат, дарява операта на хората от града, а самата сцена е отворена през 2005 г. Оттогава много успешни изпълнения са се провели в нея и Операта се превръща в част от културния живот на Копенхаген.

Днес новата опера стои гордо на пристанището на Копенхаген и е разположена на една линия със замъка Амелиенборг и църквата Фредерик. Множество датски художници и творци са допринесли за декора на операта.

Можете да се запишете през сайта на операта, за да влезете зад сцената на сградата като част от организиран тур.

АдресEkvipagemestervej 10

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на операта: kglteater.dk

Музей на Карен Бликсен край Копенхаген

Карен Бликсен, без съмнение, е един от най-значимите автори на Дания. Известна е с творби като „Седем готически разказа“ и „Извън Африка“, който филмира с участието на Мерил Стрийп.

Музеят на Карен Бликсен (Karen Blixen Museum) се помещава в къщата, където писателката е родена, в Рунгстедлунг, а зад сградите има 30 акра двор, градина, поляна и горичка, които са превърнати в светилище за птици.

Стаите в имението са запазени във вида, в който ги е обзавела Карен Бликсен. Част от мебелировката дошла от ферма в Африка. В музея можете да научите повече за писателката от експонатите, свързани с нейния живот и работа. Имате възможност и да разгледате нейната библиотека. Разходете се из парка и минете по белия мост. Над подножието на хълма се намира и нейният гроб.

Музеят разполага с кафене, където има сандвичи, напитки и сладки изкушения.

АдресRungsted Strandvej 111, намира се на 30 минути от Копенхаген

Работно време и цени на билети: Работното време се сменя според сезона. Можете да заявите тур с екскурзод. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: blixen.dk

Зоологическата градина на Копенхаген

Всяка година удивителното количество от 40 000 души се изкачват по стълбите на кулата в зоологическата градина (Copenhagen Zoo), за да се наслаждават на величествените гледки на Копенхаген. Нещата са такива от самото откриване на наблюдателното съоръжение на 31 март 1905 г. Градината е основана през 1859 г., но оттогава са се случили много неща. Слоновете, жирафите и хипопотамите са се сдобили с нови „жилища“, а също е открито забавно и образователно място, където можете да оставите децата си.

Тук ще можете да наблюдавате животните в тяхната среда. Има и развлечения за възрастните също. Организират се джаз концерти през лятото.

Адрес: Roskildevej 32

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на зоопарка: www.zoo.dk

Замъка Розенборг в Копенхаген

Замъкът Розенборг (Rosenborg Castle) не е само приказен замък, той е и прекрасен музей на история на културата. Тук можете да видите кралските бижута и датската корона. Музеят разказва историята на датските крале – от Фредерик II, живял в края на XVI век, до Фредерик VII от XIX век.

Историята на замъка ни връща в XVI век, когато кралят построява своята лятна резиденция с прекрасна кралска градина. До 1710 г. Розенборг е бил използван като кралска резиденция. След време в него се съхранявали кралските колекции, които можете да видите и днес. В замъка Розенборг има магазин и малък ресторант.

АдресØster Voldgade 4A

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на замъка: www.kongernessamling.dk/rosenborg

Виж списък с всички забележителности в Копенхаген.

Виж актуалните оферти за екскурзии до Копенхаген.

 

 

 

 

 

>
05 юли 2010 г.

Тагове

заливи

Забележителности наоколо

Избрани оферти