Начало / Статии / Статии - Германия

Любек - съвършено непокътнат, душата на Северна Германия

Автор

/

Това балтийско речно пристанище има славно минало. През Средновековието Любек е столицата на Ханзейската лига, хлабаво съшита асоциация от независими търговски градове в Северна Европа.

Неговият опасан от канали, със сгради от червени тухли Стар град (Altstadt) е потопен в богатата средновековна история на селището, когато то владее високодоходните търговски пътища покрай Балтийско море и скъпоценни стоки се процеждат бавно оттук из цяла Европа.

Затворен между стените на отбранителни съоръжения, врати и ров, Старият град на Любек е толкова архитектурно и исторически значим, че става първият град в Северна Европа, на когото целият градски център е вписан в списъка просна световните културни ценности от ЮНЕСКО.

Човек никога не би познал, че една четвърт от центъра е била разрушена при бомбардировките през Втората световна война, защото е толкова умело и прелестно възстановена. Това, което е останало непокътнато, служи като мемориал; например камбаните на готическата църква „Св. Мария“ (Marienkirche), която рухва при една бомбардировка, лежат разтрошени там, където са паднали.

Италия вероятно би се докачила от старовековното твърдение на Любек, че тук е измислен марципанът (градът признава, че сладкишът бил за първи път направен от бадеми, внесени от Италия). Опитайте местния деликатес в известното старовремско кафене „Нидерегер“, където, казват, се прави най-добрият марципан в света.

Снимкa: Thinkstock/Gulliver

Въпреки цялата красота и история на града, най-яркият спомен от него може да бъде следобед, прекаран в кафенето, вглъбени в тяхната знаменита Nusstorte, торта с пълнеж от крем, който загатва за италиански бадеми.

Къде: Любек, 65 км северно от Хамбург, Германия

Виж най-добрите оферти за пътуване до Любек!

Виж още:

Екскурзия в Берлин

Екскурзия в Люксембург

Екскурзия в Белгия

>
29 юли 2020 г.

Тагове

любопитно

социален туризъм

стари градове

хотели

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти