Начало / Статии / Статии - Дания

Замъкът Егесков и хотел Щенсгард Херегардспенсион

Автор

/


Ако има нещо гнило в Дания, това определено не е островът градина Фюнен. Нито пък е островният великолепен частен замък Егесков, смятан от мнозина в Европа за най-добре съхранения ренесансов островен замък.

Замъкът Егесков и хотел „Щенсгард Херегардспенсион“, Дания

Изграден през 1554 г., той преминава в ръцете на предците на сегашните собственици през 1784 г. Един окачен подвижен мост от викторианската епоха свързва замъка с огромен преден двор, където се разхождат пауни – отвъд него са част от 6000-те декара селскостопански земи, които дълго време са били комерсиалната страна на Егесков.

Но 120-те обграждащи замъка и грижливо поддържани декари, върху които се разгръща една от най- значимите частни градини в Дания (включително най-голямата сбирка в Европа от обички), са главната забележителност. Един наскоро построен бамбуков лабиринт пресъздава лабиринта на замъка от ХVІІІ в., смятан за най-големия в Европа и по-стар от английския Хамптън Корт.

Този замък също има своя колоритна легенда – един лорд от ХVІ в. затворил дъщеря си в една от кулите за пет години, след което открил, че между нея и любовника и имало „близост от такова естество, щото тя по стечение на обстоятелствата родила син“.

С богата, аристократична украса и главен дом, чиято история датира от 1310 г., хотел „Щенсгард Херегардспенсион“ се намира близо до Егесков. Разположена в своя сенчест 100-декаров парк и обкръжена от добре поддържани английски градини, тази фахверкова провинциална резиденция-превърната-в-странноприемница се намира в края на входна алея с дървета покрай нея и езерце, пълно с лебеди. Тя е достатъчно облагородяващ сценарий, за да примамва датския принц Хенрик да пренощува тук при случай.

Осветената със свещи банкетна зала е достатъчно известна, тъй че местата често са резервирани само за гостите на хотела, сякаш човек няма друга причина да отседне тук. Специалитетите са от сезонен дивеч – фазани, други птици, диви свине, отглеждани в частния 1600-акров резерват на резиденцията. Има само осемнайсет просторни стаи, някои разположени в „нови крила“, датиращи от ХVІ в.

Не се смущавайте от легендата за обитаващия господарския дом призрак: през една нощ на 1594 г. третата съпруга на лорда от замъка Оте Емиксен, известна също като „Злата“, се сговаря с готвача да премахне своя съпруг. Готвачът го убива с касапски сатър, след което е арестуван и разчекнат на четири, а съпругата освободена. Но според легендата тя се връща редовно след полунощ, опитвайки се да изчегърта (въображаемите) петна от кръв по пода на библиотеката (първоначално спалнята на лорда), където било извършено престъплението.

Това изглежда достатъчно подходящо за острова на Ханс Кристиан Андерсен (вж. Одензе, на следващата страница) – сигурно бихте били разочаровани, ако откриете, че провинцията не е толкова богата на местен фолклор.

Къде: Кверндроп и Милинге,(156 км западно от Копенхаген), Фюнен, Дания
Най-добро време: пролет, лято, есен

>
07 март 2012 г.

Тагове

дворци

замъци

любопитно

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти