Начало / Статии / Статии - Германия

Миниатюрният свят на чудесата в Хамбург

Автор

/

Тези, които като деца са обичали да създават улици, сгради и цели градове от конструктор, ще получат сърцебиене при влизането си в този невероятен хамбургски музей.

Миниатюрен свят на чудесата (Miniatur Wunderland) е дом на най-големия железопътен модел в света (с близо 1000 движещи се влакчета, най-дългият от които е повече от 14 метра), който включва умалените модели на десетки градове, държави и цели континенти.

Колекцията не спира да се разраства от 2001 г. насам и всяко посещение означава нови миниатюрни земи за откриване.

Централна Германия, Алпите и Австрия, Хамбург, Скандинавия, Америка, Швейцария, летище Кнуфинген... Околосветското пътешествие не е просто разходка сред музейни експонати. Всяка дестинация е превърната в площадка за игра – със специално осветление, бутони за задвижване на различни части от пейзажа, течаща вода, плаващи кораби. На всеки 30 минути в Скандинавия се симулират приливи и отливи.

Личи си, че авторите на умаления модел са се забавлявали, докато го правят, поне толкова, колкото и посетителите на Миниатюрен свят на чудесата.

Идеята се появява в главата на Фредерик Браун, който се разхожда из центъра на Цюрих. Влиза в магазин за жп модели, който събужда детските му спомени и му припомня за отдавна забравена детска мечта – да построи най-големия в света жп модел. Само няколко дни след това започва да работи по осъществяване на идеята си. Според плановете до 2020 г. площта на експозицията трябва да достигне над 2300 кв.м.
Снимки: www.miniatur-wunderland.com

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Хамбург!

>
20 януари 2015 г.

Тагове

идеи за уикенд

любопитно

музеи

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти