Начало / Статии / Статии - Испания

Коста Азаар - на море в Испания бюджетно и спокойно

Автор

/

Испания има немалко прочути крайбрежни ивици - Коста дел Сол, Коста Брава, Коста Бланка… С няколко хиляди километра крайбрежна ивица обаче Испания има още много какво да предложи на търсачите на слънце и сангрия. Коста Азаар е една “Коста”, която е малко известна, но затова пък по-спокойна, с по-малко тълпи по плажовете и с по-добри цени - всичко това, без да се отказвате от превъзходните плажове.

Къде се намира Коста Азаар

Ако търсите Коста Азаар на картата, гледайте северно от Валенсия, между Винарос и Алменара в провинция Кастельон. Коста Азаар в превод означава Бряг на портокаловия цвят и това поетично име не е учудващо за автономна република Валенсия, чиито символи са портокалите и паелята. Районът не е сред най-известните сред чужденците и именно в това се крият много от предимствата му. Освен красиви плажове, Коста Азаар ще ви предложи прекрасни градчета и много варианти за пътуване навътре от крайбрежието сред природни паркове и насаждения с портокали и лимони.

Кои градове влизат в Коста Азаар

Пенискола е добра отправна точка. Добре запазената Кула на краля в крепостта Оропеса (от 16-и век) още напомня за времената, когато Пенискола е трябвало да се пази от пирати. Плажовете на градчето са с прозрачна плитка вода - идеални за семейства и за всички, които не могат да плуват.

Разходете се и из Морела, чиито тесни улички са притиснати между крепостни стени от 14-и век (това е толкова отдавна, че се връщаме някъде около падането на България под османска власт).

Беникасим е за почитателите на духа на маврите (градът носи името на берберското племе бану касим, което се заселва тук по време на арабските нашествия в Испания). Но това не е всичко. През последните години градът стана известен с летните си музикални фестивали като Festival Internacional de Benicàssim (FIB) и Rototom Sunsplash.

Забележителности и атракции в Коста Азаар

Освен за плажовете на Коста Азаар, си струва да отделите време и за селски туризъм. Районът е мечта за тези, които освен море обичат планини, реки и спорт по време на почивката си. В околностите на крайбрежните градчета можете да правите преходи, да се спускате с рафтинг, да карате планинско колело или да практикувате скално катерене.

Плажове в Коста Азаар

Плажовете в Коста Азаар са доста по-спокойни с много по-малко туристи в сравнение с тези в съседната Коста Бланка. На разположение имате километри ивица със ситен бял пясък, тук-там нащърбена със закътани заливчета. Хубавото е, че ако някой плаж не ви харесва, само на няколко километра, а понякога буквално на по-малко от километър, ви очаква следващият. Водата е идеална за гмуркане.

Местна кухня в Коста Азаар

Местната кухня е повлияна от Валенсия и от морето. Не пропускайте да опитате стотиците начини, по които тук приготвят прясно уловена риба - аншоа, сардини, скариди, но най-вече омари. Град Винарос дори се слави като мястото в Испания, където приготвят най-добрите омари. На скара, с ориз (паеля), на супи - морските дарове заслужават място на масата ви на всяко хранене.

Прочети още:

Прочути испански вина, които да опиташ

Буньол - градът с най-щурия испански фестивал

Побле Еспаньол - испанското село в сърцето на Барселона

Вижте актуални оферти за почивка или екскурзия в Испания!

>
22 април 2024 г.

Тагове

плажове

забавления за деца

идеи за уикенда

летен туризъм

романтично

пикник

винен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти