Начало / Статии / Статии - Испания

Непознатата Европа: Дея - селото, вдъхновило Андрю Лойд Уебър

Автор

/

Остров Майорка е популярна дестинация за туристите, които обичат слънцето, морето и партита под звездите. Затова и населените места в планинските области на острова не са толкова популярни сред посетителите. С изключение на едно село, което успява да привлече вниманието не само на обикновените туристи, но и на световни знаменитости. 

Казва се Дея и се намира в сърцето на планината Сиера де Трамунтана. 

Снимка: iStock by Getty Images

От височината на Дея се разкриват спиращи дъха гледки към Средиземно море и към околните възвишения, по които растат маслинови насаждения. Селото е заобиколено от драматични планински пейзажи, за които дългогодишните му обитатели казват, че излъчват хубава енергия и дори имат целебно въздействие. Може би най-целебното тук е блаженото спокойствие. 

Къщите са боядисани в медни оттенъци на жълтото и оранжевото, а плътни зелени капаци покриват прозорците в най-горещите часове на деня. Специални правила задължават всички да се придържат към традиционната архитектура и предпазват Дея от гротескно и неконтролируемо разрастване. Жителите на селото от повече от век са предимно букет от колоритни чужденци, а по улиците му се редуват традиционни къщи, ресторанти с гледка и арт галерии. 

Снимка: iStock by Getty Images

Към селото има и малко заливче с малко плажче - Кала Дея. До него се стига само пеша. Там има два ресторанта, които работят само лятно време, а по стара традиция посетителите се къпят в морето тук предимно голи. 

Снимка: iStock by Getty Images

Гледките и спокойната селска атмосфера от години привличат хора на изкуството от цял свят на балерския остров - дизайнери, музиканти, поети, художници и хора от филмовите среди. Твърди се, че тук Андрю Лойд Уебър е написал някои от най-популярните си мюзикъли. 

Убежище от папараците тук са намирали членовете на “Бийтълс” и “Роулинг Стоунс”, Дейвид Боуи, Джими Хендрикс и други. През последните години Бейонсе и Кейт Мос са сред световните знаменитости, които могат да бъдат засечени със сангрия в ръка из неглиже баровете на Дея късно вечер.

Макар селото да е запазило усещането си за провинция, то е всичко друго, но не и останало някъде във времето. Наред с на пръв поглед невзрачните заведения има и истински дизайнерски бижута, дело на звезди в интериорния дизайн. Можете да пиете виното си и в едните, и в другите, но това, което няма да се промени, е че тук никой не обръща внимание на другите, не зяпа и не се прави на папарак. 

Снимка: iStock by Getty Images

Дея има и литературна следа. Тук живее британският поет и писател Робърт Грейвс, известен с романите си  „Аз, Клавдий“ (филмиран) и „Велизарий“, както и с изследването си върху митологията „Бялата богиня“. Домът му днес е отворен за посетители. 

Самият Грейвс казва за Майорка: “Селските райони на Майорка никак не са място, където да откриете вдъхновение. Но те са забележителни за хора, чиито умове вече са пълни с идеи, които трябва да бъдат записани в пълна тишина”. 

Вижте актуални оферти за пътуване до Испания!

>
11 март 2022 г.

Тагове

любопитно

полезно

ваканция

почивка

Забележителности наоколо

Избрани оферти