Начало / Статии / Статии - Черна гора

5 места в Черна гора за всеки тип турист

Автор

/

Сравнително нова и непозната, но безкрайно красива държава с гъсти гори и излаз на Адриатическо море. Това и много повече е Черна гора.
Балканската държава е независима от 2006 година. На територията на страната с площ едва 13 800 кв.км има над 40 езера. Освен това крайбрежната ивица на Адриатическо море е дълга 293 км. Интересното е, че навсякъде дори и в близост до плажовете, се издигат високи планини и дефилета. Този контраст в надморските височини прави балканската държава подходяща дестинация за всеки тип туристи.

Подгорица - за градски туристи

Столицата на Черна гора има население от 150 000 души или 1/ 5 от цялото население на страната. Името му “Под гора” в почти всички славянски езици означава “под планината”. Градът е разположен на Шкодренското езеро. Части от езерото и горите около него са защитена зона, в която се намират едни от най-големите птичи колонии в Европа и гнездят над 270 вида птици.

Подгорица не е за подценяване. В градът кипи живот както през деня, така и през нощта. Хубава разходка можете да направите из старата част на града, която се нарича “Стара Варош”. Посрещнете залеза по стълбите Скалине, където река Рибница се влива в река Морача. Там ще се слеете с младите на Подгорица.

Будва - за любители на плажните партита

Курортният град се намира на брега на Адриатическо море и имате цели 35 плажа, от които да избирате. Седем от тях са със “син флаг”, който е международна гаранция за чистотата им. Естествените плажове на Будва са каменисти, но специално са насипани с пясък, който завършва под кристалната вода на морето.

След слънчевите бани е време за парти. Будва е считана за парти дестинацията на Черна гора. Ежегодно тук се събират млади хора от целия свят, готови да се забавляват на миксовете на едни от най-известните DJ-и.

Освен купони Будва предлага и богата културна програма. Всяко лято се организира голям театрален фестивал на открито с постановки под звездите. Ако сте се насочили към лятна почивка в Будва, побързайте да запазите хотел, защото по това време на годината стаите бързо се изчерпват.

Св. Стефан - за луксозно изживяване

Само на 5 километра от Будва се намира остров Св. Стефан. Курортът е луксозна дестинация за почивка на множество известни личности. Славата му започва още през 60-те години на 20-и век, когато на острова почиват тогавашните югославски държавни лидери.

Днес островът е свързан със сушата с тясна пясъчна ивица. Характерни за него са запазените стари къщи, които са реставрирани и обзаведени модерно отвътре. Можете да се разходите и с лодка, за да разгледате пейзажно острова от всичките му страни.

Пераст - за обичащите спокойствието

Като заговорихме за разходка с лодка, няма как да пропуснем и средиземноморското (макар и на Адриатическо море) излъчване на Пераст. Градът е разположен отново на крайбрежието, а за да стигнете до него, трябва да минете път с панорамна гледка над града. Чак ще забравите да следите завоите. Препоръчваме ви да се изкачите и до камбанарията на катедралата “Св. Никола”, от която се разкрива 360-градусова гледка и ще можете да видите двата острова в близост.

Единият остров се казва Богородица от скалите, за който се разказва историята, че е изкуствено създаден от местни рибари за закрилницата им Св. Богородица. Върху острова е построен манастир, който е с ограничен достъп и е необходимо предварително да се информирате дали е възможно да разгледате.

Другият остров Св. Георги е отворен за туристи и множество лодкари се надпреварват да ги транспортират. Тук можете да си починете на пейка с прекрасна гледка към Пераст или да си направите снимки до фара. Хубавото на Пераст е, че тук няма да срещнете огромните круизни кораби, изсипващи жадни за забележителности туристи. Напротив, атмосферата е спокойна и ненатоварваща.

Котор - за исторически разходки

Мястото, което обединява всички посочени горе локации със сигурност е Котор. Градът си има по малко от всичко - стар град с крепостни стени, крайбрежна ивица и присъщото на Адриатика спокойствие.

Котор се намира на 80 километра от столицата Подгорица, а историята му започва още през 10-и век. Градът е под защитата на ЮНЕСКО заради старото си пристанище и запазената крепостна стена. Интересен факт е, че по време на управлението на Цар Самуил Котор е превзет и става част от територията на Първото българско царство до неговия край.

Старата част на града е скрита от крепостните стени и е изпълнена с тесни павирани улички. Истинско удоволствие е да пиеш кафе и да се наслаждаваш на красотата наоколо. Може и да напазарувате арт произведения на изкуството от местни творци.

След това може да продължите към съвременното пристанище, а от там и по крайбрежната улица чак до новата част на града, която също предлага забавления и множество уютни заведение почти във водата. Редовно пълни с хора, ресторантите по крайбрежието също са любима дестинация както за вечеря с приятели, така и за романтична среща.

Виж актуалните оферти за пътуване до Черна гора.

Виж още:

Екскурзия в Хърватия

Екскурзия в Словения

Екскурзия в Сърбия

 

>
31 юли 2023 г.

Тагове

Черна гора

Котор

Пераст

Будва

Подгорица

Забележителности наоколо

Избрани оферти