Начало / Статии / Статии - Хърватия

Почивка на Адриатическо море: 5 перфектни места

Автор

/

Веднъж прочетох някъде, че Адриатическо море е летен басейн, подарък от Господ. Водите му са достатъчно топли, за да плувате с часове, и достатъчно прохладни, за да свалите обедната жега от себе си. Освен това са от онова най-синьото синьо и толкова чисти, че виждате морското дъно под краката си.

Да, на много места бреговете са с камъчета или скали вместо с пясъка, който обожаваме, но чистата вода ще ви се отплати стократно за направения компромис.

Ако “на море” тази година значи “на Адриатическо море”, ето няколко възможни посоки.

Словения

Словения е най-италианската от всички балкански държави, в която освен красиво крайбрежие ще откриете красоти за разглеждане и във вътрешността. От излязлото от приказките езеро Блед (особено когато сутрин е обгърнато в стелещи се мъгли) до една от най-посещаваните пещери в Европа - Постойна (дом на удивителното същество, наречено човешка риба).

Завършете пътешествието си в Любляна, за да се срещнете с дракон - или повече от един. Ако имате още няколко дни - не пропускайте Марибор с очарователния му стар град, маникюрно поддържан парк и най-старата лоза (записана в Гинес), която все още ражда грозде.

Вижте екскурзии и почивки в Словения

 

Хърватия

Тюркоазено море, далматински бряг, превъзходни курорти - това е крайбрежието на Хърватия. За мнозина Хърватия е само Дубровник - и в това няма нищо чудно. Малко места по света могат да овладеят смесицата от младост и съвремие със Средновековие и барок по-добре от Дубровник.

Зад каменни зидове гордо се извисяват великолепно запазени ренесансови замъци и църкви от епохата на барока. Старинни улици, пропити с история и наситени с живот, който кипи в уютните кафенета, ресторанти и кокетни магазинчета - очарованието на бохемския Дубровник няма край.

Докато сте в Хърватия, можете да отидете по суша или вода до други адриатически дестинации - Черна гора и Албания, както и да посетите остров Корчула – родното място на Марко Поло.

Вижте екскурзии и почивки в Хърватия

 

Черна гора

Миниатюрният адриатически бряг на Черна гора е разположен в подножието на Динарските планини. Интересното е, че навсякъде дори и в близост до плажовете, се издигат високи планини и дефилета.

Оградените с крепостни стени малки градчета и смесицата от православни и католически църкви, както и културната комбинация от черногорци, сърби, босненци, албанци и хървати, оцелели след превратностите на историята, правят атмосферата в Черна гора очарователна.

Вижте екскурзии и почивки в Черна гора

 

Албания

Албания не е сред популярните морски дестинации за българите. Още по-добре! Това означава, че можете да сте сред първите, които откриват красотата на тази част на Адриатическото крайбрежие, без на всяка крачка да срещат сънародници.

На море в Албания е почивка за ценители на лазурносините води, закътаните заливчета и интересния микс от култури. Кухнята е типично средиземноморска със силно гръцко и италианско влияние, а цените са смешни в сравнение с останалите страни по Адриатика.

Вижте екскурзии и почивки в Албания

 

Италия

За Италия сякаш всичко е казано и всичко звучи банално, но Италия откъм Адриатическото крайбрежие е една малко по-друга Италия от онази в Рим, Милано или Сицилия.

На изток морските градчета са малки, по-скоро семейни, без прекалено много шум и твърде големи тълпи. Уредени и подредени под конец или пък нахвърляни надве-натри върху скалите - всъщност няма значение, защото италианците все така държат на ароматната прясна храна, на красотата и на хубавото кафе и вино.

Вижте актуални оферти за пътуване до Италия!

*

Виж още:

Почивка в Корфу

Почивка в Сицилия

Почивка в Пулия

>
04 август 2023 г.

Тагове

плажове

забавления за деца

острови

летен туризъм

романтично

пикник

винен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти