Начало / Статии / Статии - Германия

Остров Майнау: субтропичната цъфтяща градина на Германия

Автор

/

Звучи като някаква грешка - германски остров със субтропичен климат?

Макар да не е съвсем точно, това твърдение не е и твърде далеч от истината. Остров Майнау се намира в Боденското езеро и е с толкова мек климат, че на него виреят растения, характерни за Средиземноморието, субтропичния и дори тропичния пояс! Още по-смайващ е този факт, като се има предвид, че Боденското езеро се намира в подножието на Алпите, на границата между Австрия, Германия и Швейцария.

Палми, тропически пеперуди, италианска градина с рози - Майнау е място, на което посетителите да напълнят очите си с красота. Наричат го “цветния остров на Боденското езеро” и градините му са основната му атракция.

Credit: Mainau Island/Peter Allgaier

Първият, който оценява мекия климат на острова и започва да го залесява с екзотични растения, е великият херцог на Баден Фридрих I. Той засажда над 500 вида дървета от цял свят. Отделно се отглеждат стотици видове цветя, които постоянно се подменят с нови според сезона. Пролетта започва с изложба на орхидеи, а от март до май цъфтят хиляди лалета, нарциси, незабравки и зюмбюли. От май до юли цъфтят над 200 вида рододендрони и азалии. Септември е царството на далиите, а Градината с розите е цветна почти целогодишно и е приятно място за почивка сред дървени беседки, пейки и фонтани.

В сезона на цъфтеж на цветята в градините на Майнау работят 350 градинари-ботаници.

Другите звезди на острова са пеперудите. Къщата на пеперудите е втората по големина в Германия (площта й е около 1000 кв.м). Температурата вътре целогодишно е 26 градуса, влажността е около 90%, има водопади и тропическа растителност. Вътре живеят около 1000 пеперуди от 80 различни вида.

На Майнау можете да видите и бароков дворец и 200-годишна часовникова кула.

Credit: Mainau Island/Peter Allgaier

Според археолозите островът е населен поне от 5000 години, а освен дом на аристократи, през вековете е бил също крепост и корабостроителница.

Собствеността на острова е сложен въпрос. През вековете се е сменяла често, като е преминавала от едни в други благороднически ръце. От 1927 г. е притежание на шведския кралски двор, като негови наследници все още живеят в замъка на острова.

Остров Майнау е любима дестинация на германците. Всяка година над милион души го посещават.

Вижте актуални оферти за пътуване до Германия!

09 април 2021 г.

Тагове

екзотика

любопитно

острови

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти