Начало / Статии / Статии - Германия

Остров Майнау: субтропичната цъфтяща градина на Германия

Автор

/

Звучи като някаква грешка - германски остров със субтропичен климат?

Макар да не е съвсем точно, това твърдение не е и твърде далеч от истината. Остров Майнау се намира в Боденското езеро и е с толкова мек климат, че на него виреят растения, характерни за Средиземноморието, субтропичния и дори тропичния пояс! Още по-смайващ е този факт, като се има предвид, че Боденското езеро се намира в подножието на Алпите, на границата между Австрия, Германия и Швейцария.

Палми, тропически пеперуди, италианска градина с рози - Майнау е място, на което посетителите да напълнят очите си с красота. Наричат го “цветния остров на Боденското езеро” и градините му са основната му атракция.

Credit: Mainau Island/Peter Allgaier

Първият, който оценява мекия климат на острова и започва да го залесява с екзотични растения, е великият херцог на Баден Фридрих I. Той засажда над 500 вида дървета от цял свят. Отделно се отглеждат стотици видове цветя, които постоянно се подменят с нови според сезона. Пролетта започва с изложба на орхидеи, а от март до май цъфтят хиляди лалета, нарциси, незабравки и зюмбюли. От май до юли цъфтят над 200 вида рододендрони и азалии. Септември е царството на далиите, а Градината с розите е цветна почти целогодишно и е приятно място за почивка сред дървени беседки, пейки и фонтани.

В сезона на цъфтеж на цветята в градините на Майнау работят 350 градинари-ботаници.

Другите звезди на острова са пеперудите. Къщата на пеперудите е втората по големина в Германия (площта й е около 1000 кв.м). Температурата вътре целогодишно е 26 градуса, влажността е около 90%, има водопади и тропическа растителност. Вътре живеят около 1000 пеперуди от 80 различни вида.

На Майнау можете да видите и бароков дворец и 200-годишна часовникова кула.

Credit: Mainau Island/Peter Allgaier

Според археолозите островът е населен поне от 5000 години, а освен дом на аристократи, през вековете е бил също крепост и корабостроителница.

Собствеността на острова е сложен въпрос. През вековете се е сменяла често, като е преминавала от едни в други благороднически ръце. От 1927 г. е притежание на шведския кралски двор, като негови наследници все още живеят в замъка на острова.

Остров Майнау е любима дестинация на германците. Всяка година над милион души го посещават.

Вижте актуални оферти за пътуване до Германия!

>
09 април 2021 г.

Тагове

екзотика

любопитно

острови

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти