Начало / Статии / Статии - Франция

10 от най-старите хотели в Европа

Автор

/

Когато трябва да замени дома си с временен подслон далеч в чужбина, всеки човек има различен подход. Някои избират на база цена, тъй като прекарват цялото си време в опознаване на новата дестинация и се прибират в хотела си само за бърз сън и душ. Други държат мястото, в което се настаняват, да носи усещане за дом, да е уютно или да има развлечения. 

Снимка: iStock by Getty Images

А има и хотели, които са специални не с друго, а със своята… възраст. Европа е първото място, където се заражда съвременният туризъм като концепция, но пътешественици е имало и много преди това. На Стария континент е пълно с исторически хотели, някои създадени за пръв път преди векове. Ето 10 от най-старите. 

Hotel Cour du Corbeau

Създаден през: 1528 г. 

Къде: Страсбург, Франция

Този исторически хотел се намира в сърцето на Страсбург и със сигурност е един от най-старите в Европа. Функционира без прекъсване от началото на 16-и век, като днес е собственост на градската управа. 

Hostal dos Reis Catolicos

Създаден през: 1499 г.

Къде: Сантяго де Компостела, Испания

Не е изненадващо, че един от най-старите хотели в Испания се намира именно в края на поклонническия маршрут Камино де Сантяго. Разположеният в град Сантяго де Компостела хотел е издигнат като кралска болница, която да приема изтощените от дългия път пилигрими. Днес продължава да приема гости от цял свят в своите над 100 стаи.

Hotel Damier

Създаден през: 1398 г.

Къде: Кортрейк, Белгия

Град Кортрейк може да не е сред топ туристическите дестинации на Белгия, но си заслужава да се отбиете там поне за една нощувка в този вековен хотел. Споменава се за пръв път в документи от 14-и век, фасадата му в стил рококо е от 18-и век, а стаите му са луксозни. Кортрейк се намира на 40 км от Гент

Hotel De Draak

Създаден през: 1397 г.

Къде: Берген оп Зоом, Нидерландия

Този хотел е основан през 1397 г., само 50 години след като Берген оп Зоом получава официално права на град. Това е най-старото място, в което можете да отседнете в цяла Нидерландия. Намира се в историческия център на града и разполага с над 60 луксозни стаи. 

Zum Roten Baeren

Създаден през: 1387 г.

Къде: Фрайбург, Германия

Най-старият хотел в Германия се намира в центъра на Фрайбург и от векове е средищно място за местните и посетителите на града. Разполага само с 20 стаи, но има и заведение с отлична селекция от бири и вина. 

Hotel-Gasthof Lowen

Създаден през: 1380 г.

Къде: Вадуц, Лихтенщайн

Столицата на Лихтенщайн може да се похвали с хотел, който посреща видни гости от повече от 600 години. Дори и да не отседнете в него, спрете за обяд или вечеря в изискания му ресторант. 

Gastagwirt

Създаден през: 1380 г.

Къде: Ойгендорф, Австрия

От столетия този хотел е централно място в малкото австрийско градче Ойгендорф. Първото му споменаване е в документ от 1380 г., с който на хотела се дава “неотменим, незаменим и наследствен завинаги лиценз за продажба на алкохол”. Ресторантът на хотела е не по-малко прочут с богатото си меню от сезонни специалитети, поднесени с въображение. 

Hotel Interlaken

Създаден през: 1323 г.

Къде: Интерлакен, Швейцария

Известният швейцарски курорт Интерлакен се намира между Бернските Алпи, Тунското и Бриенцкото езеро. Историческият едноименен хотел в града първоначално е създаден като място за посетителите на местния манастир, а за гостите са се грижели монахините. По-късно в сградата се разполага част от администрацията на града, а днес е семеен хотел с 55 стаи и отлична таверна. 

Hotel Alte Goste

Създаден през: 1142 г.

Къде: Валдаора, Италия

Този хотел се намира във Валдаора в долината Пустер в Северна Италия и предлага на гостите си спиращи дъха гледки към Доломитите. Споменат е за пръв път в документ от 1142 г., а в друг документ от 1557 г. става ясно името на тогавашния му собственик - Гилд Щайнер. 

The Olde Bell Hotel

Създаден през: 1135 г.

Къде: Хърли, Англия

Преди близо 900 години този малък хотел в малкото английско градче Хърли отваря врати за първи път. През годините приема посетители на близкия бенедиктински манастир, но си има и исторически връх, когато точно тук по време на Втората световна война се срещат Чърчил и Айзенхауер. 

Вижте актуални оферти за екскурзия до Франция!

>
25 март 2022 г.

Тагове

любопитно

полезно

ваканция

почивка

Забележителности наоколо

Избрани оферти