Начало / Статии / Статии - Германия

Хайделберг - най-старият университетски град в Германия

Автор

/

В една великолепна среда върху хълм сред гора и терасирани градини се издига величественият, рушащ се Хайделбергски замък, може би най-известният замък в страната. Разграбен от френски войски, под командването на Луи ХІV в 1689 г., той е останал достолепна руина оттогава насам, което само подсилва романтичното му обаяние. Художници и поети от цял свят са го обезсмъртили в картини и стихове. Марк Твен го описва като „Лир на неодушевената природа – безлюден, детрониран, бит от бури, но царски спокоен и красив“. Курфюрстите притежават замъка от червен пясъчник, изграждан през три века (1400–1620), но той е бил вече в развалини, когато е „открит“ от романтиците през ХVІІІ в., които са омагьосани от него.

За да оцените достойнствата на замъка, повървете бавно по Философската алея (Philosophenweg), гориста пътека покрай хълма над река Некар върху срещуположния (северен) бряг, където са се разхождали Гьоте и Хегел, или по залез-слънце се разходете с корабче по река Некар и се насладете на знаменития пейзаж. Разположено върху една историческа странична улица край Философската алея е единственото място, където ще поискате да отседнете – „Хиршгасе“. Хотелът датира от 1472 г. и започва като кръчма за студентите от местния университет (някакъв пийнал Ото
фон Бисмарк е изрязал името си върху една от масите).

Хайделбергският университет е най-старият в Германия, основан през 1386 г. Марк Твен бил поразен от живописния Хайделберг, неговата първа спирка в Европа и първото, за което той пише в своя известен пътепис Дълга разходка в чужбина. Гостите ще разберат как се е чувствал той след като прекарат първата си нощ в „Хиршгасе“, в сянката на най-романтичния германски замък.

Замъкът Хайделберг (Heidelberger Schloss):  е на 88 км южно от Франкфурт.

Хотел „Хиршгасе“
Най-добро време: пищни фойерверки се устройват над замъка 3 пъти годишно, обикновено първата неделя на януари и септември и втората неделя на юли. Концерти класическа музика и опери (гледайте Студентът принц, поставена в Хайделберг) често се провеждат на открито в двора на замъка през лятото.

>
10 март 2010 г.

Тагове

Забележителности наоколо

Избрани оферти