Начало / Статии / Статии - Франция

Катедралата „Нотр Дам дьо Страсбург“ - Един триумф на готическата архитектура и върховната слава на града

Автор

/

Тази древна столица на Алзас е днешната централа на Съвета на Европа и мястото, където заседава Европейският парламент. Има хора, които свързват Страсбург с choucroute (шукрут – грубичко селско ястие от кисело зеле, разнообразни наденички, шунка, свинско и картофи), апетитния регионален специалитет, както и такива, които едновременно с това се сещат и за неговата великолепна готическа катедрала.

Катедралата

Сградата от червеникавокафяв пясъчник, започната през ХІІ в., е сред най-големите постройки в християнския свят и едно от най-архитектурно хармоничните готически здания, оцелели от Средновековието. Когато е завършена през 1439 г., нейният тънък като дантела ажурен 142-метров шпил я прави най-високата сграда в християнския свят (тя все още е класирана като най-високата сграда, датираща от Средновековието). Заслужаващи внимание са витражите, някои датиращи от ХІІ в., и астрономическият часовник от ХVІ в. Всеки ден точно в 12,31 ч. той слага началото на парад от страховити алегорични фигури, възпроизвеждащи Страстите Христови. След това туристите се отправят по най-прекия път към второто най-посещавано място на площада по обедно време – богато резбования „Мезон Камерцел“, дом на търговец от ХVІ в., а сега известен ресторант. Макар да изглежда като туристическо капанче, местните жители настояват, че неговото choucroute a l’alsacienne [шукрут по алзаски] е formidable [страхотно]. Опитайте някой от десетте варианта и гласувайте.

Къде: Страсбург: 492 км източно от Париж, 145 км източно от Нанси. „Мезон Камерцел“: 16 Place de la Cathedrale.
Най-добро време: Музикалният фестивал през юни и юли, някои органови концерти са в катедралата; празничният пазар през зимата.

>
14 септември 2010 г.

Тагове

катедрали

Забележителности наоколо

Избрани оферти