Начало / Статии / Статии - Германия

Романтичният път в германската провинция Бавария

Автор

/

Романтичният път (Romantische Strasse) в Германия се простира в продължение на 290 км от Вюрцбург южно към Фюсен, на границата с Австрия, и е получил най-доброто възможно име – повече заради десетките средновековни градове, селища и замъци, които се редят покрай него, отколкото заради пейзажа между тях. Хората в претъпканите туристически автобуси, които го изминават набързо за ден, пропускат същината на това, което прави тази екскурзия уникална – шепа градове, образуващи романтична верига от перли, които трябва да бъдат оценявани бавно.

Започнете от Вюрцбург и неговия великолепен бароков дворец Резиденц, за да дадете тон на останалата част от вашето романтично пътешествие. Издигнат във времена, в които голямо богатство се съединява с гения на архитекта Балтазар Нойман, Резиденц е поръчан през 1720 г. от могъщите и обичащи удоволствията князе-епископи, които го превръщат в свой дом и очевидно не виждат особен конфликт между религиозното служене и очебийната суета и показност. Когато влезете в Резиденц, едно монументално сводесто стълбище, най-голямото в страната, не толкова деликатно ще ви напомни, че сте в една от най-пищните, разточителни сгради в Европа. Като връх на излишествата бил повикан от Венеция Джовани Тиеполо, за да покрие таваните на стълбището – и други – със своите колоритни фрески. Художникът надминал себе си във вече претрупаната Тронна зала, разточителство на деликатно стуко и грандиозна архитектура, подсилени още повече от неговата работа, създавайки пространство, което е леко, въздушно, разкошно и магическо.

Разнообразете разглеждането на забележителности с дегустация на местните бели вина в уютната таверна в избата на Резиденц. След това сте готови да тръгнете към Ротенбург об дер Таубер (Червеният замък на река Таубер), който е влюбен в своя собствен образ на най-добре консервирания средновековен град в Европа. Да, капан за туристи, но чудесен, с цветя, буйно разцъфтели в сандъчета по прозорците, островърхи къщи, настлани с обли камъни алеи, дълги повече от километър и половина градски стени и един Ратхаус (кметство) от ХІІІ в.



Красотата, историята и чарът на Ротенбург отекват в световноизвестния хотел „Айзенхут“ – вероятно няма да поискате да напуснете централното му фоайе, където ще откриете останки от параклис от ХІІ в.  Странноприемницата се поддържа от правнука на първоначалния собственик, който първи предлага стаи за пътниците през 1876 г., съединявайки четири къщи на аристократи от ХVІ в. върху някогашния пазарен площад. Ресторантът с няколко зали е едно от най-добрите места за посядане в града – най-малкото докато времето се затопли и всички се изнесат на терасата с каменна настилка с изглед към река Таубер. 

На следващия ден тръгнете към Динкелсбюл, една по-малко туристическа версия на Ротенбург.

Стигнете в Ньордлинген навреме, за да чуете градския глашатай отвисоко в църковната кула, и посетете най-добрия образец на архитектурата в стил рококо в Германиябижуто Вискирхе, която се е възправила самотна сред своя собствена алпийска ливада. Започнете и завършете вашата екскурзия с гръм и трясък, като посетите двата кралски замъка на лудия крал Лудвиг – Хоеншвангау и Нойшванщайн, които завършват южния участък на Романтичния път.

 

Романтичният път е и мого повече от това. Можете да включите в него Бамберг (където освен красивата архитектура, ще можете да се насладите и на многобройни крафт пивоварни с пръвокласна бира. Амберг и Регенсбург пък можете да посетите спокойно за един ден.

Романтичният път: започнете във Вюрцбург, 116 км югоизточно от Франкфурт

Виж актуалните оферти за пътуване в Германия!

Виж още:

Екскурзия в Швейцария

Екскурзия в Холандия

Екскурзия в Италия

Екскурзия в Дания

>
14 ноември 2023 г.

Тагове

романтика

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти