Начало / Статии / Статии - Ирландия

Традиции за Хелоуин по света

Автор

/

Хелоуин е един от най-древните празници, които се отбелязват и до днес. Макар да започва като езическа традиция, а след това да се свързва с католическите вярвания, твърде малко религия е останала в него. В наши дни Хелоуин е просто повод за забавление, смешки и номера.

Ето някои особености на Деня на Вси Светии по света:

Ирландия

Смята се, че тук са възникнали тържествата по повод Хелоуин. В селските райони се палят големи огньове, а из цялата страна се ходи на лов за „лакомство или номер“. Организират се шумни партита, където

САЩ

Хелоуин е вторият най-масово празнуван ден в САЩ след Коледа. Повече от 65% от американците украсяват домовете си в чест на Деня на Вси светии, тогава се регистрират и най-големите продажби на сладкиши.

Австрия

В някои части на Австрия все още се спазва традицията да се оставят малко хляб, вода и запалена лампа преди лягане на Вси Светии. В миналото се вярвало, че тогава душите на починалите слизат за малко на земята.

Германия

В Германия ножовете се прибират на Хелоуин, за да не би по погрешка да бъде наранен някой от духовете.

Хонконг

В Хонконг се отбелязва денят Юе Лан или Денят на гладните духове. Смята се, че в продължение на 24 часа духовете обикалят по земята. Някои хора изгарят картинки на плодове и пари, като смятат, че по този начин духовете ще се почувстват по-добре.

Южна Корея

В Южна Корея празникът, подобен на Хелоуин, се нарича Чусок. Това е денят, в който семействата се събират, за да изкажат благодарността си за труда на своите предци. Поднасят се ориз и плодове на гробовете им.

Латинска Америка

В държавите от Латинска Америка Хелоуин е известен като Деня на мъртвите и се отбелязва в продължение на три дни от 31 октомври до 2 ноември. Празникът включва традиции от времето на ацтеките, когато са се почитали мъртвите и децата. На своеобразни олтари се поставят снимки на починалите и се поднасят любимите им храни и напитки. Организират се и паради по улиците.

Вижте актуални оферти за екзотична почивка!

>
26 октомври 2021 г.

Тагове

любопитно

мистерии

романтика

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти