Начало / Статии / Статии - Ирландия

Шелбърн - несравним по класа

Автор

/


Точно както някога дремливият Дъблин продължава своя ренесанс, в същата посока се развива и неговият предпочитан най-тежък хотел „Меридиен Шелбърн“.

„Шелбърн“, Дъблин, Ирландия

Не че той някога е бил лишен от великолепие, но след обновяването си масивната червеникава викторианска сграда отново се издига величествено от северната страна на един от основните градски ориентири – парка „Сейнт Стивън Грийн“ (най-голямата вътрешна, оградена от четири улици градска градина в Европа).

Построен през 1824 г., той е последният оцелял от големите дъблински хотели от ХІХ в. Всецяло предан на традицията, „Шелбърн“ съхранява много от своето историческо величие – проектът на ирландската конституция е написан тук през 1922 г. – с общодостъпни зони, пълни с полилеи, горящи камини и фини произведения на изкуството.

„Кметският салон“ е просторно място за поднасяне на великолепен следобеден чай: подобно на Уилям Такъри, който се привързал към дълбоките кресла, от които се открива гледка към градината, дъблинският елит се събира тук, за да похапне резенчета сандвичи, сладкиши и особен вид кифли с гъсти сладка и сметана.

Прочутият бар „Хорсшу“ („Подкова“) е единственото място, което заслужава да посетите през август заради престижното „Хорс Шоу Уик“ (седмица на конкурси за най-добър кон и пони, състезания по скачане с препятствия), или пък в някоя петъчна вечер.

„Шелбърн“ казва повече за Дъблин от литературната легенда (разбирай Одисей), отколкото за новия Дъблин, който се променя в една от най-бързо възприемащите модните тенденции столици. И макар да е бил години наред място за посещение на богатите и известните, той остава както гостоприемен, така и непринуден.

Къде: Дъблин, Ирландия
Най-добро време: целогодишно

Виж актуалните оферти за пътуване в Дъблин!

Виж още:

Екскурзия в Лондон

Екскурзия в Единбург

Екскурзия в Амстердам

>
21 декември 2011 г.

Тагове

любопитно

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти