Начало / Статии / Статии - Ирландия

Пътят на великаните в Северна Ирландия - когато природата твори чудеса

Автор

/

На брега на Северна Ирландия, недалеч от град Бушмилс, се издига великанска пътека, направена от почти съвършени шестоъгълни колони. Вие се по брега и после навлиза във водите на Атлантическия океан, за да потъне в него. Изглежда така, сякаш някой гигант си е павирал улица - вероятно и местните хора са си представяли нещо такова, защото са нарекли това природно чудо Пътят на великаните.

Базалтовите колони са се образували преди около 60 милиона години, благодарение на подводни вулканични изригвания.

Според местните легенди обаче вулканите нямат нищо общо с Пътя на великаните, а за негов създател се смята митичният герой-гигант Фин Маккул. Според една версия той създал пътя, за да стигне до любимата си на близкия остров, а според друга пътеката трябвало да го отведе до Шотландия, където искал да се срещне с друг великан, с когото имал сметки за разчистване.

Във всеки случай Фин Маккул е строил в размах - колоните са около 40 000 на брой, а най-високите са 12 метра.

Можете да се разходите по колоните сами, а можете и да си наемете официален водач от посетителския център или да си вземете аудиогид, за да научите всички подробности за природната забележителност, докато разглеждате със собственото си темпо.

Самият природен обект се състои от множество любопитни вулканични образувания, всяко със своето име и легенда. Не пропускайте да видите Обувката на великана, Стола на желанията, Комините, Арфата на великана и Камилата. Можете да се разхождате по шестоъгълните колони, да обиколите околните хълмове за красиви гледки или просто да съзерцавате изумителната работа, която е свършила природата.

През деня светлината се сменя и нюансите на колоните сякаш се променят - от яркозелено до сиво и тютюневокафяво. Сред базалтовите колони гнездят много морски птици.

Пътят на великаните е част от световното наследство на ЮНЕСКО и единственият обект в Северна Ирландия, включен в списъка на организацията.

Вижте оферти за пътуване до Ирландия!

>
23 април 2021 г.

Тагове

любопитно

природни забележителности

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти