Начало / Статии / Статии - Ирландия

Пъбове и празникът на св. Патрик - Наздраве: Slainte!

Автор

/


Традиционалистки или отскоро космополитен, най-голямата ценност на град Дъблин винаги са били хората и техните дарби в музиката и бъбренето.

Пъбове и празникът на св. Патрик, Дъблин, Ирландия

Най-забавното нещо, което можете да направите тук, е да посетите някой от около хилядата пъба, където гъстата масленочерна „Дъблинска гаргара“ („Гинес“) продължава да бъде националното питие и музиката е почти винаги страничен продукт.

Наричана „поезия в стъкло“ и варена в Дъблин от 1769 г., бирата някога е била съпровождана с рекламни лозунги от рода на „Гинес е добра за вас!“ и все още предизвиква особен род почит, нямаща много общо с бутилираната течност, която може да се намери навсякъде по света. За да бъде пяната равна, един добър барман ще я точи по малко, две-три минути.

Към средата на ХVІІІ в., когато Дъблин процъфтява, тук е имало към 2000 пивници, където се сервира ейл, 300 таверни и 1200 магазина за бренди. Кой сервира най-добрата тъмна бира в днешен Дъблин, където от всеки десет изпити чаши бира седем са пълни с „Гинес“? Започнете с халба от тази кремообразна течност, която Джеймс Джойс нарича „виното на Ирландия“, в осветения от фенери „Брейзън Хед“, известен като най-стария пъб в града.

Възникнал като коларски хан през 1198 г. и получил разрешително за пъб през 1661 г., той е прибавил няколко нови зали, които може и да са по-малко традиционни от оригиналните но предлагат жива музика за компенсация. „Дохени и Несбит“, само на 130 години, е представителен викториански образец на резбовано дърво, гравирано стъкло и „снагс“ – малки полупреградени кътчета, където е можело да се сервира на жени в старите времена.

Малцина ще останат в края на ходенето от пъб на пъб със същото впечатление като саркастичния Йейтс, замъкнат против волята си от приятел в местен бар: „Видях що е пъб. Сега бъдете така любезен да ме откарате у дома“. Бедният Йейтс не би се чувствал добре по време на ежегодните мартенски фанфари, които изпълват пъбовете и улиците на Дъблин за честване на най-известната в света ирландска икона. Никоя друга фигура, сакрална или профанна, жива или мъртва, не се свързва толкова близко с Ирландия, колкото нейният достопочтен закрилник свети Патрик.

Роден в Шотландия и прехвърлен в Ейре като роб през 432 г. (никога не е било доказано, че е избавил Ирландия от змиите, както твърди фолклорът), той е обичан и сред ирландската диаспора, и сред ирландците в самата Ирландия. 17 март е скъп на всяко сърце във всеки град, но мястото на най-голямото годишно честване е Дъблин и неговите пъбове.

Макар в много американски градове да се провеждат големи процесии, ценени от ирландоамериканската (и от ирландците-за-този-ден) общност, честванията в чужбина бледнеят в сравнение с това в Дъблин: то е четиридневен празник, който е преживяван със същата жар за възраждане, на която се радват много занаятите в града и културният живот през последните няколко години.

Шествието, което гордо преминава по улица „О’Конъл“, е все още големият център на празника, с гимнастически композиции, платформи и делегации от цял свят.

Къде: Дъблин, Ирландия
Най-добро време: 4 дни около 17 март (обикновено 16–19 март)

>
12 март 2012 г.

Тагове

бира

заведения

любопитно

социален туризъм

стари градове

събития

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти