Начало / Статии / Статии - Ирландия

Блумсдей - почит към Джеймс Джойс

Автор

/

През 1922 г., на 40-годишна възраст, почитаният ирландски романист Джеймс Джойс публикува своя шедьовър Одисей, който описва в детайли един-единствен паметен ден в живота на Леополд Блум, ирландец, евреин и съвременен Одисей. Днес чудатият, честван в целия град Блумсдей е посветен на този един ден – 16 юни 1904 г. – със странстващи джойсианци, следващи Блум на всяка крачка и стремящи се да преживеят отново гледките, миризмите и звуците на краевековния Дъблин.


Тъй като по-голямата част от града не се е променила оттогава, това не изисква голямо напрягане. „Дейви Бърн“, известният „напълно пристоен пъб“, споменат в Одисей, е пример от този род, привличащ писатели и поети от 1873 г. насам и все още в добра форма.

Преданите любители на Джойс от Дъблин и чужди краища, често предрешени в едуардиански одеяния с твърди сламени шапки, жилетки, дълги поли и слънчобрани, преповтарят деня на Блум, като си поръчват сандвичи с горгонзола, отпиват (много) бургундско вино и силна тъмна бира „Гинес“ и си купуват калъпи лимонен сапун.

Центърът „Джеймс Джойс“, средоточие на популярния десетдневен фестивал (но една от многото участващи организации), предлага дълъг списък от дейности, от рода на лекции, пешеходни обиколки, четения и възстановки на най-известните сцени от Одисей. Разположени в една красиво възстановена джорджианска градска къща, архивите, изложбата и справочната библиотека на центъра са отворени целогодишно.

Всеки път е на различни дати, но си струва да се провери: шансът е да придружите внука на Джойс на пешеходна обиколка из околните места в местната „Страна на Джойс“.

Къде: Ирландия, Дъблин, в различни места из града. Проверете в Туристическото бюро или в центъра „Джеймс Джойс“.
Най-добро време: 8–10 дни около 16 юни всяка година.

>
19 март 2011 г.

Тагове

културни центрове

любопитно

социален туризъм

събития

Забележителности наоколо

Избрани оферти