Сингапур

За града

Оферти

Статии

Сингапур / Singapur

Името на града-държава Сингапур (Singapore) идва от санскрит и означава Град на лъва. Сингапур е смятан за най-чистия и зелен мегаполис в Азия. Градът не отстъпва на модерните мегаполиси - привлича с уникалната си смесица от небостъргачи, търговски центрове и типични местни кварталчета. Мозайката от култури и езици включва китайско, малайзийско и индийско влияние. 

Заради малката си територия Сингапур непрекъснато търси начини да увеличи площта си. За целта почва се набавя от собствените му хълмове, от морето или се закупува от съседните държави и се насипва в Сингапурския залив. От 581,5 кв. км през 1960 г. територията на страната е нараснала до 697,2 кв. км през 2003 г., а до 2030 г. се очаква да се увеличи с още 100 кв. км.

Създаден като английска търговска колония през 1819 г., днес Сингапур е една от най-богатите държави в света с най-натовареното пристанище в света. Освен това Сингапур е вторият най-гъсто населен град след Монако. Разположен е на 63 острова. Освен основния, най-големите са Юронг, Пулау Теконг, Пулау Убин и Сентоса.

Важна информация:

Население: 5,7 милиона души 

Валута: сингапурски долар (SGD) 

Най-удобният начин да се снабдите с пари е чрез многобройните АТМ устройства. Обменните бюра са с надпис "Licensed Money Changer". Банковите преводи може да се бавят със седмици и имат високи такси. Можете да обмените пари и в банките, но някои банки не обменят пари в събота. Банките работят от понеделник до петък 10:00 - 15:00 часа, в събота 9:30 - 13:00 часа. 

Интернет страници за Сингапур: www.visitsingapore.com

Спешен телефон: Полиция: 999, Бърза помощ и пожарна: 995

Туристическа информация: Тел. 1800 736 2000 (24-часова автоматична система за туристическа информация)

Здраве и сигурност: Водата от водопровода в Сингапур е напълно безопасна за пиене.

Медицинските услуги в страната са отлични. Лекарства се продават не само в аптеките, но също така и в редица магазини, супермаркети и търговски центрове. Ако позвъните на бърза помощ (995), линейката обикновено идва до 8 минути.

Сингапур е сред държавите с най-ниско ниво на престъпност. Все пак внимавайте за джебчии в туристическите райони, градския транспорт и на летището.

Телефонен код: +65

Език: Английски, мандарински китайски, малайзийски и тамилски са официалните езици в страната. Сингапурският английски (известен още като Singlish) обаче през годините е изпитал сериозно влияние от китайския и изобилства от местни думи. Повечето хора под 50 години говорят свободно английски.

Пушене: Пушенето е забранено в градския транспорт, музеи, библиотеки, асансьори, театри, заведения за хранене с климатик, магазини и правителствени офиси. Глобите за нарушителите започват от 1000 американски долара. Глобите за контрабандни цигари също са солени. Ако ви хванат с кутия цигари без бандерол, глобата е до 500 долара на кутия. Нямате право да внасяте цигари в страната (понякога може да ви пуснат с една отворена кутия, за която да обявите, че е за лична употреба). Важи и за електронни цигари.

Закони: Употребата и притежанието на наркотици се счита за изключително тежко престъпление в Сингапур, като наказанието може да е смърт и важи и за чужденци. Дори дребна кражба в магазин може да ви донесе присъда от няколко години затвор. По принцип внасянето на дъвки също е незаконно, но митническите служители няма да ви направят проблем за няколко дъвки за лична употреба, ако сте дискретни.

Бакшиши: Даването на бакшиш не е прието и на него се гледа с лошо око от властите. Все пак пиколото очаква около 2 долара на куфар. Някои ресторанти и хотели включват в сметката 10% такса обслужване.

Особености на климата: Имайте предвид, че с разположението си почти на екватора, в Сингапур почти всекидневно, обикновено следобед, вали проливен дъжд, който продължава не повече от час, затова си носете чадър. Средната температура целогодишно е около 30 градуса през деня и 25 през нощта.

Официални празници: 1 януари, Китайската Нова година (обикновено през февруари), 9 август

Транспорт

Летище

Обслужването, проверката на багажа и митническите формалности са изключително бързи на международнто летище Чанги (Changi, летищен код SIN). Терминалите са свързани помежду си с влака Skytrain. 

Можете да вземете влак на MRT до гара Tanah Merah, откъдето можете да се прехвърлите на влак за центъра. Движи се от 5:30 до полунощ, а до центъра с влака се стига за около 25 минути. С автобус 36 също можете да се придвижите до "Орчард Роуд", но в автобуса няма специално място за багаж. Спирките и на двете превозни средства се намират на партерните нива на терминали 1 и 2.

С такси ще стигнете до центъра за около 30 минути. 

Ако преминавате транзит през летището в Сингапур и имате най-малко 5 часа до следващия си полет, регистрирайте се за безплатна обиколка с екскурзовод на Сингапур. Записването става на принципа на първия пристигнал. Пунктове за записване има на Терминал 2 и 3, има няколко тура на ден. Информация за безплатната обиколка: www.changiairport.com/at-changi/leisure-indulgences/free-singapore-tour

Уебсайт на летище Чанги: www.changiairport.com

Обществен транспорт

Цената на автобусен билет се изчислява на база изминато разстояние, като машините за билети в превозните средства не връщат ресто. Друг вариант е да си вземете електронна карта, която да зареждате с пари. 

SMRT влакчето (Singapore Mass Rapid Transit) е модерен климатизиран пътнически влак с автоматично управление (без машинист) със спирки в целия град. Движи се до полунощ, а билети се купуват от спирките.

Уебсайт: www.smrt.com.sg (информация, разписания и цени на билетите за влакчето SMRT, такситата и автобусите)

Такси

Можете да спрете такси на улицата или да го вземете от стоянка пред повечето търговски центрове и хотели. Всяко такси има таксиметър. От полунощ до 5:59 часа се плаща 50% надценка от сумата от таксиметъра, а в час пик - 35% отгоре. Час пик от понеделник до петък е между 7:00 и 9:30 часа и от понеделник до събота между 17:00 и 20:00 часа. На национални празници се начислява допълнително 1 долар към сметката. Освен това при преминаването на електронната система за таксуване на някои пътища автоматично към сметката ви се добавят между 0,50 и 5 долара.

Уебсайт: www.smrt.com.sg

Автомобил

Пътищата в Сингапур са отлични. Шофира се отляво. За преминаване по двата моста, които свързват Сингапур и Малайзия - "Causeway" и "Second Link " - се заплаща такса и в двете посоки. 

Влак

Три пъти дневно потеглят влакове от Сингапур за Куала Лумпур. Има влакове и за редица други градове в Малайзия.

За информация и разписания: www.ktmb.com.my

Ферибот

Сингапур има четири фериботни пристанища, от които можете да стигнете до Индонезия (острови Риау) или Малайзия (щата Джохор).

Заведения

Храната в Сингапур е световноизвестна със смесицата от влияния от всички краища на Азия, която предлага, и то на много ниски цени. Много кафенета са денонощни.

Повечето ястия се ядат с вилица и лъжица - режете с вилицата в лявата ръка и ядете с лъжицата в дясната. Китайската храна се сервира с клечки, а малайзийската и индийската се ядат с ръка, но няма да е странно да поискате лъжица и вилица. Ако все пак ядете с ръка, винаги използвайте дясната.

Задължително опитайте пикантни чили раци, кая (смес от яйца и кокос, намазана върху филия. Може би най-популярното сингапурско ястие е лакса - супа от юфка в бульон от кокосово мляко и къри с миди или скариди.

От малайската кухня опитайте отак - смляна скумрия, кокосово мляко, чили и подправки.

Сладоледът в Сингапур може да бъде доста странен - с вкус на червен фасул например. Сингапурците го ядат и в роти (хляб).

Ресторантите често отбелязват цените по следния начин: $19,99++. Това означава, че в цената не са включени 10% обслужване и 7% данък продажба. Най-евтиното място, където можете да хапнете вкусно (и при гарантирана хигиена), са уличните щандове. Ако видите опашка - наредете се и вие. Много от най-добрите щандове се намират не в туристическата част, а в жилищните квартали.

Имайте предвид, че алкохолът е доста скъп в Сингапур и като цяло в сингапурското общество се гледа с лошо око на пияни  и особено на буйстващи пияни хора. Почти във всички ресторанти в Сингапур е разрешено да си донесете собствено вино (BYO - Bring your own), а в по-евтините ресторанти дори няма да ви таксуват за отварянето му, но трябва да си донесете тирбушон и чаши. По-скъпите ресторанти ще ви вземат 20-30 долара за отваряне на бутилката, но много от тях имат безплатно отваряне в понеделник и вторник.

Дъвка можете да си купите само от аптека. Забраната за дъвките е въведена през 1992 г. заради "неправилната им употреба като лепене по столове и маси". През 2004 г. е либерализирана и е разрешена продажбата само на лечебни дъвки в аптеките.

Нощният живот е съсредоточен предимно около трите кея Boat, Clarke и Robertson в Ривърсайд, както и в Сентоса и "St. James Power Station". Там се намират едни от най-популярните нощни клубове в света. Някои от тях са отворени денонощно. 

Шопинг

Неслучайно една от разпространените шеги за Сингапур е, че това е единственият мол в света с място в ООН. Истинска Мека за любителите на пазаруването е Орчард Стрийт (Orchard Street), по продължение на която има десетки молове. 

Моловете са толкова много, а митата върху вноса са толкова ниски, че тази ожесточена конкуренция може да роди само едно - ниски цени. От Сингапур на добра цена можете да си купите техника, фотоапарати, мобилни телефони, електронни компоненти. В страната няма да намерите пазарчета с евтини местни сувенири.

Повечето магазини са отворени всеки ден от 10:00 до 22:00 часа. Оглеждайте се за Голямата сингапурска разпродажба, обикновено през юни-юли, когато търговците минават всички граници, за да привлекат клиентите. 

Освен всичко друго Сингапур е и популярна гастрономическа дестинация. На Орчард Стрийт се намират най-добрите гурме магазини - "Jason's Marketplace" на сутерена на мола "Raffles City" и "Tanglin Marketplace" в "Tanglin Mall".

Забележителности

Сингапур е рзделен на няколко района.

Центърът се състои приблизително от Орчард Роуд (Orchard Road), Ривърсайд (Riverside) и част от Чайнатаун и е известен като CBD (Central Business District). Ривърсайд е колониалното "сърце" на Сингапур с театри, музеи и паметници. 

Орчард Роуд (Orchard Road) включва километри търговски центрове. 

Марина Бей (Marina Bay) е най-новата част на Сингапур с плажове и казина. 

Бугис и Кампонг Глам (Bugis and Kampong Glam) е старият малайзийски регион, днес доминиран от магазини.

Чайнатаун (Chinatown) е посещаван от туристите заради атмосферата си. 

Литъл Индия (Little India) е парченце от Индия на север от центъра. 

Балестиер, Нютън, Новена и Тоа Пайох (Balestier, Newton, Novena, Toa Payoh) предлагат евтини нощувки и бирмански храмове.

Норт (North) и Уест (West), известни още като Удландс (Woodlands) и Юронг (Jurong), са жилищни и индустриални зони. 

В Ийст Коуст (East Coast) има жилищни сгради, летището Чанги и плажове. 

Сентоса в миналото е бил военна зона, а днес е превърнат в курорт.

Сингапурската зоологическа градина (Singapore Zoo)

Зоопаркът разполага с над 3600 бозайници и благодарение на използването на естествени бариери като потоци, скали и растения, се създава усещането, че между вас и животните няма никакви прегради. През цялата зоологическа градина минава трамвай. Има и нощен зоопарк. Отделете цял ден, за да разгледате всичко.

Информация за билети и работно време вижте на сайта на зоопарка.

Уебсайт: www.zoo.com.sg

Чайнатаун (Chinatown)

Запознайте се с един от най-интересните райони в Сингапур - Чайнатаун. Тази част на града се появява през 1828 г. и в миналото е била по-населена и хаотична, отколкото е в момента. Уличките са тесни, магазините са интересни, а има и няколко пазара на открито. 

Остров Сентоса

Бивша военна британска база, превърната в идиличен курорт, само на 700 м от шумния и забързан град. Можете да изберете сами между безупречни градини, плажове, нощен живот, култура, фонтани и голф-игрище с 18 дупки.

Сингапурският музей на изкуствата (Singapore Arts Museum)

Музеят представя класическо и модерно изкуство. Отворен е всеки ден от 10:00 до 19:00 часа. Вход: 10 сингапурски долара. Адрес: 72, Bras Basah Road.

Уебсайт: www.singaporeartmuseum.sg

Ботаническите градини (Botanical Gardens)

Съвсем близо до центъра на града се намира истинско въплъщение на тропическа зеленина. Символ на островната държава е орхидеята - в специализираната градина можете да видите хиляди редки екземпляри, отглеждани през последните 50 години. Работно време: всеки ден от 5:00 до 24:00 часа. Вход свободен, заплаща се само за Градината с орхидеите - 2 сингапурски долара.

Уебсайт: www.sbg.org.sg

Крепостта "Силосо" (Fort Siloso)

Крепостта "Силосо" е единственото запазено крайбрежно укрепление в Сингапур, което напомня за колониалното минало. Работно време: 9:00 - 18:00 часа, всеки ден. Вход: 8 сингапурски долара.

Уебсайт: www.fortsiloso.com

Музей на азиатските цивилизации (Asian Civilisations Museum)

Mузеят има две крила, в които ще се потопите изцяло в азиатския колорит от дълбока древност до днес. Информация за работно време и цена на билетите вижте на сайта на музея.

Уебсайт: www.acm.org.sg

Виенското колело Singapore Flyer

Singapore Flyer е по-висок дори от Лондонското око и ще ви предложи зашеметяваща гледка от 165 м височина. Информация за работно време и цена на билетите вижте на сайта на атракцията.

Уебсайт: www.singaporeflyer.com

Музей на зрителната измама (Trick Eye Museum)

Оптичната илюзия е изведена на съвсем ново ниво в този забавен интерактивен музей, в който посетителите стават част от експозицията. В музея можете да се снимате с ултрареалистичните 3-измерни експонати.

Уебсайт: www.trickeye.com/singapore

Събития

Февруари

Китайската Нова година

Датата се мести според лунния календар, обикновено е през февруари. В навечерието на новолунието градът е изпълнен с червени конфети и зодиакалното животно на новата година, особено в Чайнатаун. Десет дни след новата година се провежда зрелищният парад Чингей по Орчард Роуд.

Уебсайт: www.chingay.org.sg

Април

Световно гурме изложение

Провежда се ежегодно през април и май. Представя най-изисканите вкусове, най-необикновените вина и нови идеи.

Уебсайт: www.worldgourmetsummit.com

Юни

Фестивал на драконовата лодка

На петия ден от петия месец след Китайската Нова година се чества популярен китайски фолклорен герой. Организират се състезания с драконови лодки по река Сингапур.

Уебсайт: www.sdba.org.sg

Август

Есенен фестивал

15-ят ден на осмия лунен месец  (август/септември) според китайската традиция се отбелязва с Есенния фестивал - фенерите са изключително красиви в Китайската градина в Юронг.

Септември

Формула 1 - Гран При на Сингапур

През септември в Сингапур се провежда кръг от Формула 1.

Уебсайт: www.singaporegp.sg

Забележителности около Сингапур

Избрани оферти