Начало / Статии / Статии - България

Лятото в Созопол дойде отново с фестивал Созополис

Автор

/

Със заря и голям концерт, много усмивки и настроение завърши фестивал „Созополис”, който се проведе в Созопол от 29 май до 2 юни. Концертът даде старт и на летния туристически сезон в курортния град.

Созополис” обединява таланта на аматьори и професионалисти, както и различни изкуства в 5-дневна програма. Акцент на “Созополис” са децата и затова го определят като по-малкия брат на „Аполония”.

В рамките на фестивалa, който се реализира по проект на община Созопол, се проведоха 25 събития от всички видове изкуства. Участие взеха над 1000 деца от населените места в общината и още толкова възрастни – професионални артисти и самодейци. Огромен интерес предизвика огненото шоу на фондация “ЖАР театър-изкуство-култура”. В него участваха доброволци от няколко европейски страни по програма “Младежта в действие”.

Талантливите деца от танцова формация "Петлите" също бяха част от програмата на "Созополис". Те показаха своя спектакъл "Родени без любов" в Амфитеатъра пред многобройна публика. Повечето деца от формацията са настоящи и бивши възпитаници на интернат. Талантите от групата завладяха публиката в Созопол и успяха да докажат, че децата в неравностойно положение могат да създават изкуство и да бъдат равни в всички останали.

Участниците във фестивал „Созополис” изработиха с много артистизъм и въображение и най-дългата гирлянда от пластмасови бутилки и чаши, дълга 2 километра.

Двете първи издания на фестивал „Созополис” се проведоха в рамките на проект “Изминати/бъдещи пътища” по Оперативна програма “Регионално развитие”. През 2014 г. община Созопол е поела ангажимент да организира фестивала със свои средства. Надяваме се, той да се превърне в традиция, а програмата му да се обогатява всяка година, казва Гергана Глухчева, ръководител на проекта.

Главната цел на проект „Изминати/бъдещи пътища” е да се насърчи социално-икономическото развитие, устойчивия туризъм и да се увеличи привлекателността на община Созопол чрез развитието, обновяването и обогатяване на културния живот.

>
02 юли 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти