Начало / Статии / Статии - Испания

Понферада – испанският дом на тамплиерите

Автор

/

Понферада е столица на Ел Биерсо в провинция Леон в Испания. Намира се на река Сил и е заобиколен отвсякъде с планини. Понферада от векове има важно религиозно значение, защото е последният голям град на френския маршрут на Камино де Сантиаго преди Сантиаго де Компостела.

Замъкът на Тамплиерите, Понферада

Поклонническият път Камино де Сантиаго, който минава през Понферада, е част от културното наследство на ЮНЕСКО, а в близост е още един обект от списъка на световната организация - римските златни мини Лас Медулас, намиращи се на няколко километра от града.

Римските златни мини Лас Медулас, Понферада

Освен с тези неща, Понферада е известен и с още нещо. През 1178 г. испанският крал Фердинанд II дарява Понферада на ордена на Тамплиерите, за да защитават те поклонниците по Камино де Сантиаго. По-късно там е издигнат Кастийо де лос Темплариос – замъкът на Тамплиерите, където е живял техният водач - Великият майстор на ордена от Кастилия.

Замъкът на Тамплиерите, Понферада

Рицарите обаче остават само 20 години в Понферада, преди орденът им да бъде забранен и имуществото им да бъде иззето през 1311 г. След това известна част от стените са били разрушени, защото местните са ги ползвали като строителен материал за къщите си.

Замъкът на Тамплиерите, Понферада

В Понферада вижте още:

Басилика де ла Енсина (Basilica de la Encina) е църква в ренесансов стил, построена през 1573 г., чиято бароковата кула е от 1614 г. Музеят Ел Биерсо (El Bierzo) предлага тур из историята на района, както и сред няколко важни археологически музея. Музеят на радиото (Museo de la Radio) ще ви разведе из историята на радиото в Испания.

Музеят на радиото, Понферада

Националният енергиен Музей (Museo Nacional de la Energia) се строи в момента, но ще включва възстановената сграда и оборудване на Компостия I – първият испански ТЕЦ, пуснат през 1949 г. в Понферада. Други забележителности наблизо са църквата Сантиаго де Пенялба, ермитажът на Санто Тома де лас Олас от 10-и век и църквата на Санта Мария де Висбайо.

Църква Сантиаго де Пенялба, Понферада

В околностите на Понферада можете да се отдадете на пешеходен туризъм и колоездене, защото има изградени маршрути. В района можете да посетите и много винарни, в които да пробвате местните напитки и храни.

Ако сте почитатели на планинския туризъм - на 20 километра от града в Акилианските планини е връх Моредеро (2135 m).

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Испания!

>
28 май 2015 г.

Тагове

винен туризъм

замъци

колоездене

музеи

природни забележителности

семеен туризъм

трекинг

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти