Начало / Статии / Статии - Испания

Пласа Майор в Саламанка - най-красивият площад на Испания

Автор

/

Пласа Майор в Саламанка, Испания

Никоя страна няма толкова много градове, включени в списъка на световното културно наследство, колкото Испания, а от нейните шест градски общини под защитата на ЮНЕСКО Саламанка е може би най- възхитителният. Туристите естествено се устремяват към центъра на града, прелестния бароков площад от ХVІІІ в. Пласа Майор.

Всичките други градски атракции са наблизо, но се поразходете известно време тук, за да усетите духа на Саламанка. Някога най-значимият университет в Европа е бил основан тук през 1218 г. от Алфонсо ІХ, а 15 000 студенти, които учат в него днес, поддържат града млад и жизнен. Можете да ги видите край масите на кафенетата под сенчестите галерии с колонади на площада –изглежда никой не учи.

Туристи и местни хора еднакво биват развълнувани тук на Пласа Майор в някакъв момент, често от серенади от странстващи групи на студенти минестрели с пелерини. Една „нова“ катедрала от ХVІ в. е съвсем близо до по-стара и по-малка романска своя посестрима. И двете са задължителни точки в програмата.

Такъв е и хотел „Ректор“, бивша частна резиденция на богата фамилия. Сега хората от нея живеят на горния етаж и са оставили 114 безупречно декорирани стаи долу за информирани пътешественици.

Къде:  Саламанка, (204 км северозападно от Мадрид), Испания
Най-добро време: март-октомври.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Мадрид!

Виж още:

Екскурзия в Барселона

Почивка в Коста Брава

Почивка в Коста дел Сол

>
11 октомври 2011 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

площад Пласа Майор

площади

социален туризъм

стари градове

хотели

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти