Калофер

За града

Оферти

Статии

Калофер / Kalofer
Град Калофер (Kalofer) се намира в Южна България,Област Пловдив. Разположен е в подножието на Стара планина в близост до Национален парк Централен Балкан. Паркът е един от най-значимите в Европа, в неговата територия се намира връх Ботев - най-високият връх в Стара планина и резерват Джендема. Градът възниква XVI век. В разцвета на развитието на занаятите в градчето работят около 1200 чарка за плетене на гайтани. В Калофер можете да почувствате атмосферата на българското Възраждане като се насладите на архитектурата и опитате традиционните български ястия. Градът е отправен пункт за национален парк "Централен Балкан" - връх Ботев, Райското пръскало, резервата Джендема В града се намира - Национален музей Христо Ботев Интересни забележителности в района: Калоферски Мъжки манастир, Храм - паметникът Шипка, Руската църква, Тракийската гробница в Казанлък, Старосел. Разстояние: София - Калофер - 151 км. Пловдив - Калофер - 66 км. Варна - Калофер - 331 км. Карлово - Калофер - 16 км.

Транспорт

Автогара Калофер
От автогара Калофер има на всеки трийсет минути автобуси в посока Карлово и Пловдив. Друго основни автобусни линии са: Калофер - Русе, Калофер - София, Калофер - Раднево, Калофер - Стара Загора. Има и други автобуси, който свързват град с местните селища.
Адрес: в центъра на град Калофер

ЖП гара Калофер

До град Калофер стигат всички пътнически и бързи влакове, които се движат по подбалканската железопътна линия София - Бургас.
Адрес: на около 3 километра от град Калофер. Има автобуси, които стигат до там.
Телефон за връзка: 04370 / 2222

С кола
Разстоянието от София до Калофер по подбалканския път е около 160 километра, а от Бургас до Калофер е около 220 километра. До града може да се стигне и по автомагистрала Тракия до Пловдив през Баня.  Калофер се намира на около 56 километра от Пловдив, на около 160 километра от Русе и на около 58 километра от Стара Загора.

Таксиметрови услуги
Не се предлагат таксиметрови услуги в град Калофер.

 

Забележителности

Националният музей "Христо Ботев"
Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на престижното 45-то място. Музеят е разположен в центъра на град Калофер ( парк "Ботевата градина" ). Открит е през 1944 година и включва мемориална къща-музей, изложбена зала с богата документална експизиция, която представя живота и творческото дело на поета, паметник на Христо Ботев и паметник на Иванка Ботева, майка му. Къщата-музей е построена на мястото, където е отраснал големият поет на България. Неговата родна къща е изгоряла по време на Освободителната война.  В сграда от 1973 година, която е построена близо до къщата-музей, са изложени единствените запазени вещи на Христо Ботев ( джобен часовник, мастилница от стъкло, принадлежности за писане и поставка за писалка). Националният музей "Христо Ботев" е държавен културен институт с национално значение.
Адрес: ул."Христо Ботев"№5
Телефон за връзка: 03133/ 2271; 03133/ 2407
Работно време: от 8:00ч. до 12:00ч.; от 13:30ч. до 17:30ч. без почивни дни

Даскал Ботьовото училище

Изградено е през 1848 година. Намира се в центъра на град Калофер, но в по-горната му част. На първия етаж на училището е художествена галерия, в която можете да видите творби ,които са свързани с историята на града и с поета Христо Ботев. На втория етаж се намира Музеят на образованието.

Камъкът
Намира се пред сградата на Даскал Ботьовото училище. Там, където е този камък, поетът Христо Ботев изнася своята реч против властта на Турция. Това става на 24 май 1867 година.

Бюст-паметник на даскал Ботьо Петков

Поставен е точно до сградата на училището.

Възрожденската църква "Св. Богородица"

В двора на църквата има скромна църковна килия. Тя е подслонила даскал Ботьо, когато пристига в град Калофер, за да бъде учител. В нея е роден поетът Христо Ботев.

Мемориален комплекс с паметник на Христо Ботев
Изграден е през 1986 година.

Девическият манастир “Въведение Богородично”

Изграден в периода 1738-1877 година. Известен е още като Калоферския манастир. БИл е девически от самото начало. Манастирът е основан от монах Доротей. През 1804 година е разрушен, но след 15 години е възстановен напълно. Тогава е и открито девическо училище. В църквата на манастира се намира и иконата "Христос Богославящ", която е е направена от неизвестен художник. Под храмът има извор със светена вода на името на Св. Богородица. На това място е бил олтарът на предишната дървена църква и от водата пият богомолци за здраве.
Адрес: в горния край на град Калофер, на десния бряг на река Тунджа.

Други забележителности:

Църквата "Св. Атанас"
Каменните мостове над река Тунджа
Паметникът на Калифер войвода
Парк "Ботева поляна"

Екопътека „
Бяла река“
Екопътека „Бяла река“ е  разположена в Северозападна България или по точно на 8км от Калофер. Тя минава по протежение на каньона на едноименната река. Пътеката  започва от бивак „Бяла река“, който се намира в близост до Калоферския манастир. Екопътека „Бяла река“ е с обща дължина от около 2км и минава по доста мостчета и стълби.  

Забележителности около Калофер

Избрани оферти