Начало / Статии / Статии - Белгия

Абатството Орвал - небесна бира, небесни странноприемници

Автор

/

За страна с размерите едва на щата Ню Джърси диапазонът на белгийската пивоварна традиция е изумителен – по груби сметки стотици пивоварни произвеждат 300 вида бира, но според по-амбициозни изчисления те наближават 1000.

Абатството Орвал, Орвал, Белгия

Много са местните марки бира, които не могат да бъдат намерени извън Белгия или градовете, в които се произвеждат. Много е било направено за старовековната традиция на уникалните, превъзходни видове светло и тъмно пиво, варени от монасите траписти: от шест техни пивоварни в света пет са в Белгия (шестата е близо до границата, в Нидерландия).

Пивоварните обикновено не са отворени за широката публика, но монашеските еликсири могат да бъдат опитани в безброй барове и кръчми из цял Брюксел и в провинцията (и все по-често в чужбина).

Сред гористите хълмове в района на Ардените (където са се водили битките по време на контранастъплението на Вермахта в края на 1944–началото на 1945 г.) се намира абатството Орвал. Неговите развалини датират от идването на цистерцианците (от които още по- строгият орден на трапистите се е отделил през ХVІІ в.) в 1110 г.; други постройки са от ХVІІ в.

Монашеската общност се грижи внимателно за своите красиви земи, градина с лековити билки и аптечен пункт, където прочутата орвалска бира се продава с хляб и сирене. Говорим за небесни пикници. Можете да пренощувате и в нещо напълно противоположно – една от най-хубавите странноприемници с един от най-високо оценяваните белгийски провинциални ресторанти, „Оберж дю Мулен Идьо“, е само на 25 км оттук.

Разположена в красивата среда на гористи хълмове, които стигат чак до преобразената каменна мелница, тази селска странноприемница е самото въплъщение на провинциалната изисканост. Километри красиви пътеки за разходки през гъсти гори обещават шанса да се отървете от излишните килограми, понатрупани от ястията, които привличат верни свои почитатели от Брюксел, Париж и по-далеч.

Къде: Орвал, 161 км южно от Брюксел, Белгия
Най-добро време: отворен средата на март-ноември

Виж най-добрите оферти за пътуване в Брюксел!

Виж още:

Екскурзия в Люксембург

Екскурзия в Амстердам

Екскурзия в Париж

>
14 ноември 2011 г.

Тагове

абатства

любопитно

пивоварни

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти